Leedu avaldas linnades-rajoonides tegutsenud KGB-laste nimed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KGB toimik
KGB toimik Foto: Toomas Huik

Leedu avaldas esimest korda internetis linnades ja rajoonides tegutsenud KGB kaadriohvitseride nimekirjad, teatas eile õhtul genotsiidi ja vastupanuvõitluse uurimise keskus.

Saidil www.kgbveikla.lt (KGB tegevus Leedus) on avalikustatud 628 dokumenti, milles peegeldub KGB allüksuste tegevus Leedu linnades ja rajoonides, selle spetsiifika ning agentide nimed 1980. aastatest.

«Nüüd on olemas info kõigi rajoonide kohta. Need nimekirjad avaldatakse esimest korda,» ütles keskuse juht Teresė Birutė Burauskaitė BNSile. «KGB struktuuris oli keskaparaat – materjale avaldasime osakonniti, valitsuste, teenistuste kaupa, samuti olid olemas allüksused linnades ja rajoonides. Praegu avalikustati dokumendid linnade ja rajoonide kaupa.»

Nõukogude okupatsiooni ajal tegutses Leedus viis KGB osakonda suurtes linnades ja 44 allosakonda rajoonides. Nende jaotus vastas Leedu haldusjaotusele.

Burauskaitė ütles, et ta ei saa öelda, kui palju inimesi nimekirjades kokku on, ent tegemist on tema sõnul sadade nimedega.

BNSi arvestuste kohaselt on nimetatud 53 KGB kaadritöötaja nimed, kes töötasid Vilniuses, ligi 300 Kaunases töötanut ning 98 Klaipėdas tegutsenut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles