USA eemaldas Nepali maoistid terroristide nimekirjast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA eemaldas neljapäeval terroriorganisatsioonide mustast nimekirjast Nepali valitseva maoistliku partei, mis juhib ajutist valitsust.

Välisministeerium teatas avalduses, et eemaldas nimekirjast Nepali Kommunistliku (Maoistliku) Partei.

Ministeerium otsustas pika kaalumise järel, et partei ei tegele enem terrorismiga, mis ohustab Ühendriikide kodanikke ja USA välispoliitikat.

Aastil 1996-2006 möllanud jõhkras «rahvasõjas», mida maoistid Nepali monarhia vastu alustasid, hukkus 16 000 inimest. Maoistid siirdusid poliitikasse ja võitsid kaks aastat hiljem valimised.

USA arvas 1994. aastal moodustatud partei globaalsete terroriorganisatsioonide nimekirja 2003. aastal.

Üks välisministeeriumi ametnik ütles AFP-le, et sel hetkel pidas partei vägivaldset sõda Nepali valitsuse vastu, kuid viimasel ajal on see osalenud demokraatlikel valimistel ning ilmutanud usutavat soovi edendada Nepali rahu- ja leppimisprotsessi.

Maoistid võitsid 2008. aastal valimised ja olid juhtivaks jõuks monarhia kaotamisel. Kuid erakond lõhenes juunis ning vaesunud riigi poliitiline kriis süvenes.

Välisministeeriumi ametnik täpsustas, et partei mõlemad fraktsioonid arvati terroriorganisatsioonide nimekirjast välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles