Euroliidu liidrid kogunesid majanduskriisi lahendusi arutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, Saksamaa kantsler Angela Merkel ning Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, Saksamaa kantsler Angela Merkel ning Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu liidrid alustasid neljapäeval Brüsselis kahepäevast tippkohtumist eesmärgiga leppida kokku ülemaailmse majanduskriisiga toimetuleku strateegias.

Kõnelused toimuvad enne maailma juhtivate tööstusriikide ja arengumaade G20 kohtumist aprilli algul Londonis.

ELi liikmesriigid ei taha järele anda USA üleskutsele suurendada riiklikke kulutusi majanduse taaselustamiseks, edastas BBC.

Saksamaa ja Prantsusmaa peavad esmatähtsaks tugevamat regulatsiooni, Suurbritannia aga krediidi kättesaadavust.

Kohtumisel on tähtsal kohal ka energiaküsimused, sest reageerimist nõuab Venemaa ja Ukraina jaanuarikuine gaasitüli, mis jättis Ida-Euroopas miljonid inimesed gaasita.

ELi eesistujamaa Tšehhi on aga kutsnud üles «idapartnerlusele» endiste Nõukogude Liidu riikidega.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso manitses tippkohtumisest osavõtjaid tühjade sõnade tegemise eest. «Meie kodanikel ei ole praegu vaja sõnu, neil on vaja tegusid. Olen varemgi öelnud: rakendusi, mitte žeste.»

BBC korrespondent Oana Lungescu ütles Brüsselist, et ELi liidritel ei näi toodangu languse ja töötute armee kasvu olukorras olevat kuigivõrd värskeid ideid ega soovi kulutada rohkem raha kriisi lahendamiseks.

Kahepäevase kohtumise keskmeks ongi 2009.- 2010. aastaks koostatud kokku 400 miljardit eurot maksvate majanduse taastamise plaanide rakendamine, mitte Washingtoni soovile vastu tulles uute väljakuulutamine.

«Me teeme juba piisavalt... Ei ole mõtet uusi pakette vastu võtta,» ütles Tšehhi peaminister Mirek Topolanek ja andis mõista, et esmalt tuleb lasta vastuvõetud meetmetel mõju avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles