Lech Wałęsa avaldas Pussy Riotile toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punkansambel Pussy Riot jaanuaris Punase Moskvas väljaku lähistel.
Punkansambel Pussy Riot jaanuaris Punase Moskvas väljaku lähistel. Foto: SCANPIX

Poola endine riigipea ja inimõiguslane Lech Wałęsa saatis Venemaa presidendile Vladimir Putinile kirja, milles taunib punkbändi Pussy Riot liikmete vangimõistmist ja kutsub teda naistele armu andma, selgub täna avaldatud kirjast.

«Palun teid rakendada amnestiaõigust nende aktivistide vastu,» ütles 1983. aasta Nobeli rahupreemia laureaat Wałęsa oma veebiküljel www.ilw.org.pl avaldatud kirjas. Ta lisas, et ei oota oma kirjale vastust, kuid avaldas lootust, et ehk paneb see Putini bändi liikmete saatuse üle mõtlema.

Wałęsa palus ühtlasi kaaluda seadusandlikke muudatusi, mis ei näeks ette vanglakaristust sõnaliste solvangute eest.

Tõsiuskse katoliiklase Wałęsa hinnangul oli punkaritel «täielik õigus teha seda, mida nad tegid, kuid nad tegid seda vales kohas». Tema sõnul kasutasid naised kirikut ära poliitilistel eesmärkidel.

Ehkki Wałęsa distantseeris end Pussy Rioti «väljendusviisidest», ütles ta, et sõnadega võitlevaid inimesi ei tohiks väärkohelda ega isoleerida.

Moskva Hamovniki ringkonna kohus mõistis Pussy Rioti kolm liiget - 20. eluaastates Jekaterina Samutsevitši, Maria Aljohhina ja Nadežda Tolokonnikova - 17. augustil süüdi usuvihast ajendatud huligaansuses ning määras kõigile kolmele kaheaastase vangistuse. Bändi veel kaks liiget on kuulutatud tagaotsitavateks. Bändi esindajate sõnul on nad Venemaalt lahkunud.

Vene kohtu otsus on vallandanud suure rahvusvahelise pahameele ja mure, lääneriigid on nimetanud karistust ebaproportsionaalseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles