Venemaa mõistis hukka Eesti Ekspressis ilmunud karikatuuri

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30. augusti Eesti Ekspressi huumorikülg Kranaat.
30. augusti Eesti Ekspressi huumorikülg Kranaat. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa Föderatsiooni välisministeerium taunis reedel tehtud avalduses nädalalehe Eesti Ekspress karikatuuri koonduslaagri vangidest, millele oli lisatud doktor Mengele dieediravimeid reklaamiv tekst.

Ministeeriumi teatel pole 30. augusti Eesti Ekspressi huumoriküljel Kranaat avaldatud foto esimene pühadust teotav reklaam, mis Eestis on ilmunud.

Seejuures toodi välja, kuidas gaasiseadmeid müüv Eesti firma Gasterm Eesti OÜ riputas hiljuti oma kodulehele foto Auschwitzi koonduslaagrist ja selle väravast kirjaga «Arbeit macht frei» (eesti keeles «Töö teeb vabaks»).

«Me peame neid fakte natside koonduslaagrites Teise maailmasõja ajal julmalt piinatud miljonite eri rahvusest inimeste mälestuse sügavalt ebamoraalseks mõnitamiseks. Sellisel õelusel, mida väljaande juhtkond püüab esitada «naljana», ei tohi olla kohta riikides, mis peavad end tsiviliseerituks,» tõdes ministeerium tehtud avalduses.

«See on selge näide tagajärgedest, milleni viib neonatslikele ja revanšistlikele meeleoludele läbi sõrmede vaatav õel poliitika,» lisas ministeerium.

Veel lisati teadaandes, et Eesti võimudelt oodatakse «reklaami» autorite vastutusele võtmist ja meetmeid, mis välistaksid uued «naljad», mis rüvetavad pruuni katku ohvrite mälestust.

Karikatuuri mõistis eile tehtud avalduses hukka ka holokausti meenutamisele ja natsiroimarite paljastamisele keskendunud Wiesenthali keskus, mis nimetas seda tülgastavaks ja perversseks ning kõiki holokausti ohvreid solvavaks.

Eesti Ekspressi peatoimetaja asetäitja Sulev Vedler nimetas karikatuuri irooniliseks naljaks, milles pilati erakonna Isamaa ja Res Publica liikme üle, kes reklaamis oma ettevõtet ootamatul moel. Sellega viitas Vedler Gasterm Eesti OÜ juhtumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles