USA saatis koonduslaagri endise valvuri riigist välja

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josias Kumpf 2003. aastal.
Josias Kumpf 2003. aastal. Foto: AP / Scanpix

Ameerika Ühendriigid saatsid riigist välja Relva-SSi koosseisu kuulunud Josias Kumpfi, kes töötas Teise maailmasõja ajal mitmes Natsi-Saksa koonduslaagris valvurina.


83-aastane Kumpf saadeti Ühendriikidest Austriasse, kuid sealse justiitsministeeriumi teatel ei saa talle süüdistust esitada, sest seaduse järgi aegusid Kumpfi kuritööd 1965. aastal, teatas BBC News.

«Me teavitasime sellest korduvalt USAd,» kinnitas Austria justiitsministeeriumi esindaja Katharina Swoboda, kelle sõnul soovitas ta Kumpfi saata Poolasse. Poola võimud keeldusid, sest nende sõnul pole neil Kumpfi süüdistamiseks piisavalt tõendeid, vahendas AFP.

Serbias sündinud Kumpf võidakse nüüd saata Hispaaniasse, kus seadus võimaldab talle esitada süüdistuse inimsusevastastes kuritegudes.

1942. aastal ühines Kumpf Relva-SSiga ja asus vangivalvurina tööle Saksamaa idaosas asunud Sachsenhauseni koonduslaagris ning seejärel natsionaalsotsialistliku Saksamaa okupeeritud Prantsusmaa orjatöölaagrites, kirjutas New York Times.

Kumpf on tunnistanud, et osales 1943. aastal Poola territooriumil asuvas Trawniki natslikus töölaagris läbi viidud operatsioonis Aktion Erntefest, mille käigus tapeti ühe päeva jooksul umbes 8000 juuti. Kumpfi sõnul oli tema ülesanne tappa kõik mahalaskmise järel ellujäänud.

Kumpf lahkus Austriast 1956. aastal ja asus elama Wisconsini osariiki. Kaheksa aastat hiljem sai ta Ühendriikide kodakonduse.

USA justiitsministeerium taotles 2003. aastal Kumpfi väljasaatmist, sest selgus, et mees oli riiki saabudes oma mineviku kohta valetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles