Põhja-Korea lubas «kuuma liini» Lõunaga lahti teha

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koreade vahelise transiidipunkti väravad on suletud.
Koreade vahelise transiidipunkti väravad on suletud. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea võimud teatasid täna kavatsusest taas avada sõjaline otseliin lõunanaabritega, mis on ilmselt tingitud soovist leevendada veidi viimase aja karmi retoorikat, samas kui järgmise kuu alguseks plaanitakse laialt hukkamõistmist leidnud raketikatsetust.


Kuum liin kahe Korea vahel on ainus otsesuhtluskanal telefoni teel. Pyongyangi teatel ühendatakse see uuesti laupäeval, kui USA ja Lõuna-Korea väed lõpetavad iga-aastased ühisõppused, mida kommunistlik režiim peab enda vastu suunatud invasiooni ettevalmistusteks, vahendas Reuters.

Põhja-Korea lõpetas kõnedele vastamise sellel liinil sõjaliste õppuste alguses, tosina päeva eest. Homme kella kaheksast hommikul kohaliku aja järgi taastatakse see militaarsideliin. Pyongyang viitas seejuures sidemete parandamiseks sõlmitud Põhja-Lõuna deklaratsioonile juunist 2000.

Sellele kirjutasid toona alla suletud Põhja-Korea liider Kim Jong-il ja liberaalist Lõuna-Korea president Kim Dae-jung, kelle järglaseks tõusnud konservatiiv Lee Myung-bak on suhtumist naabrisse muutnud oluliselt karmimaks.

Põhja-Korea blokeeris täna jälle tee lõunakorealastele ühisesse Kaesongi tööstusparki piiri ääres, kus firmad toodavad odava tööjõuga erinevaid tarbekaupu. Lisaks tehaste juhtidele ei lasta sageli üle piiri ka varustust ja toorainet.

Korea poolsaarel tekitab praegu suurimaid pingeid kommunistliku riigi teade satelliidi lennutamisest orbiidile aprilli alguses, milles teised riigid näevad varjatud kavatsust uueks kaugmaaraketi Taepodong-2 katsetuseks. Tõenäoliselt raketi lennutrajektoorile jääv Jaapan on lubanud selle ohu korral alla tulistada. Samas on lubanud valvsad olla ka Venemaa ja Hiina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles