Etioopia vanglas vaevelnud rootslane: juhtunu oli elu suurim viga

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslasest fotograaf Johan Persson (vasakul) ja reporter Martin Schibbye pärast vabanemist Etioopia vanglast.
Rootslasest fotograaf Johan Persson (vasakul) ja reporter Martin Schibbye pärast vabanemist Etioopia vanglast. Foto: SCANPIX

Etioopia vanglates 14 kuud veetnud Rootsi ajakirjanik Martin Schibbye nimetas juhtunut «elu suurimaks veaks».

Schibbye ja tema fotograafist kolleeg Johan Persson pääsesid vabadusse eile pärastlõunal ning toimetati kohe Rootsi saatkonda Addias Abebas, kus nad veetsid terve õhtu, vahendas thelocal.se.

«Nad on heas tujus,» kinnitas Rootsi Etioopia suursaadik Jens Odlander uudisteagentuurile TT. Diplomaadi sõnul joodi koos õlut, söödi Rootsi traditsioonilist ühepajatoidu ja mustikamuffineid.

Schibbye ütles TT-le, et ta alles püüab harjuda tõsiasjaga enda ja Perssoni vabadusse pääsemisest. «Vabaks pääsemine oli peaaegu et suurem šokk kui vangis olemine,» lisas ta.

Schibbye ja Persson peeti kinni Etioopia Ogadeni rajoonis eelmisel aastal. Ametivõimud väitel liikusid rootslased ringi koos Ogadeni rahvusliku vabastusrinde (ONLF) mässulistega.

Etioopia kohus mõistis mehed mullu detsembris süüdi riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ja terrorismi toetamises ning karistas neid 11-aastase vangistusega.

Kohtuprotsess kahe eurooplase üle tekitas rahvusvahelises meedias elavat vastukaja.

Etioopia otsustas neile aga lõpuks siiski armu anda. Vastava otsuse tegi hiljuti surnud peaminister Meles Zenawi veel enne haigestumist.

Kuuldused meeste peatse vabanemise kohta hakkasid hoogsalt liikuma eelmise nädala lõpus. Justiitsminister Berhan Hailu nentis, et rootslased näitasid üles tõelist kahetsust oma kuritegude eest ja käitusid vanglas hästi.

Rootsi välisminister Carl Bildt säutsus Twitteris, et on väga rõõmus Etioopia võimude otsuse üle vabastada Schibbye ja Persson, võimaldades neil riigist lahkuda.

Mehed astusidki Etioopiast lahkuva lennuki pardale pärast keskööd. Nende lennu sihtkohta pole avalikustatud. Perekondade esindaja sõnul maandusid mehed täna varahommikul kohas, kus nad saavad rahulikult hinge tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles