Gaasirikas Türkmenistan peab Lätit võimalikuks ekspordikoridoriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Berzinš (paremal) ja tema Türkmenistani ametivend Gurbangulõ Berdõmuhammedov täna Riias.
Läti president Andris Berzinš (paremal) ja tema Türkmenistani ametivend Gurbangulõ Berdõmuhammedov täna Riias. Foto: SCANPIX

Gaasirikka Türkmenistani president ütles täna, et tema riik peab Läti sadamaid võimalikuks uueks ekspordikoridoriks oma hiiglaslikele energiaressurssidele.

Alustades kahepäevast riigivisiiti Lätisse ütles president Gurbangulõ Berdõmuhammedov, et ta toetab rahvusvahelise transpordikoridori loomist, mis ühendaks Musta mere vahendusel Kaspia ja Läänemere äärsed riigid.

«On võimalik, et me saaksime kasutada teie sadamaid,» ütles Berdõmuhammedov ajakirjanikele ühisel pressikonverentsil oma Läti kolleegi Andris Bērziņšiga. «Kui Läti sadamatel on konkreetseid ettepanekuid, kaalume neid meeleldi.»

Türkmenistanil on väidetavalt maailmas suuruselt viiendad maagaasi varud – ehkki Briti audiitorite Gaffney, Cline and Associates hinnangul võivad varud olla isegi suuruselt teisel kohal maailmas.

Hiina ja Lääs üritavad mõlemad Türkmenistani peibutada ning riik on alustamas tööd välisfirmadega.

Homme väisavad Berdõmuhammedov ja teda saatev delegatsioon Riia sadamat, mis toimib juba läbi Venemaa ja Kesk-Aasia kulgeva varustustee alguspunktina, mida kasutavad Afganistanis viibivad NATO väed.

«Läti geograafiline asend on alati olnud ja jääb nurgakiviks,» märkis Bērziņš.

Läti üritab võita Euroopa Liidu rahalist toetust veeldatud maagaasi terminali ehitamiseks, ehkki terminali nimel võitlevad ka Eesti ja Leedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles