Euroopa Ülemkogu leppis kokku majanduse elavdamise plaanis

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu.
Euroopa Ülemkogu. Foto: Reuters / Scanpix

Täna Brüsselis lõppenud Euroopa Ülemkogu leppis kokku majanduse elavdamise meetmetes 5 miljardi euro ulatuses.

Vastavalt kokkuleppele suunatakse raha energia-, interneti ja maaelu projektidele, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Saavutatud kokkulepe on Eesti jaoks väga olulise tähtsusega, kommenteeris peaminister Andrus Ansip.

«Meile on oluline, et Euroopa Liit on panustanud energiaühenduste rajamisse kõikjal Euroopas. Eestile koos Soomega on paketiga ette nähtud 100 miljonit eurot merealuse elektrikaabli Estlink 2 edasiarendamiseks,» lisas Ansip.

Ühtlasi lepiti ülemkogul kokku energiajulgeoleku poliitika arendamise edasistes suundades, milles ühe prioriteedina nähakse ka Läänemere energiaühenduste kava
rakendamist.

Euroopa Liidu tippkohtumisel kooskõlastati ka sõnumid, millega Euroopa Liit läheb juhtivate tööstusriikide rühma G20 tippkohtumisele, kus arutatakse võimalusi tulla välja ülemaailmsest finants- ja majanduskriisist. Ansipi sõnul on Euroopa oma positiivse eeskujuga olnud kriisiga tegelemisel selles protsessis vedavaks jõuks.

Teised olulised teemad ülemkogul olid kliimamuutused ning välissuhted. Kliimaküsimusi arutati seoses käesoleva aasta detsembris Kopenhaagenis toimuvate rahvusvaheliste kliimakonverentsiga. Mingeid konkreetseid seisukohti konverentsiks sel tippkohtumisel veel ei kujundatud.

Peaminister Andrus Ansip väljendas rahulolu, et ülemkogus toimus esimest korda tõsisem diskussioon nn. idapartnerluse üle. Selle sisuks on Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene tihedam sidumine Euroopa Liiduga.

«Eesti on väga tiheda idapartnerluse poolt,» ütles Ansip. «See eeldab Euroopa Liidu tuge ja vahendeid idapartnerluse sihtriikidele, assotsiatsioonilepingute sõlmimist,  majanduslikku integratsiooni, viisavabadust tulevikus ning sisulist koostööd  energia- ja transpordiküsimustes.»

Neljapäeval, enne ülemkogu algust kohtus Andrus Ansip Euroopa Komisjoni rahandusvoliniku Joaquin Almuniaga, kus arutati Eesti majanduslikku ja rahanduslikku olukorda. Ansip kinnitas Eesti valitsuse soovi ühineda eurotsooniga niipea kui võimalik. Ansip rõhutas, ei Eesti soovib euroalaga liituda olemasolevate
kriteeriumite alusel ning mingeid mööndusi ei nõua.

Ta lisas, et Eesti tahab eurole ülemineku protsessis teha Euroopa Komisjoniga
tihedat koostööd. Lisaks peaminister Andrus Ansipile osales Eesti valitsusest Euroopa Ülemkogu kohtumisel ka rahandusminister Ivari Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles