Edward Lucas peab reaalseks NATO lennukite kolimist Eestisse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni on NATO sõjalennukid oma üsna harvadel visiitidel Eestisse maandunud Tallinna lennuväljal.
Seni on NATO sõjalennukid oma üsna harvadel visiitidel Eestisse maandunud Tallinna lennuväljal. Foto: Toomas Huik

Briti nädalakirja The Economist Kesk- ja Ida-Euroopa korrespondendi Edward Lucase hinnangul võivad NATO lennukid hakata Leedu asemel paiknema Eestis.

«Eestlased on esinenud veenvalt – nad kulutavad kaitsevaldkonnale kaks protsenti SKTst, aga Leedu mitte,» ütles Lucas uudisteagentuurile BNS antud intervjuus.

Lucas tõi välja, et Leedu panus riigikaitsesse on võrreldes Eestiga liiga väike. Tänavu kulutab Leedu kaitsekulutustele 0,79 protsenti SKTst ning oktoobrikuiste valimiste eel on avaldatud avamust, et see number võiks tuleval aastal olla 0,85 protsenti. Lucase sõnul pole see aga piisav.

«Leedu loodab praegu õhuturbe osas teiste riikide heategevusele. On väga raske väita, et «kardame nii väga Venemaad, et te peate kulutama oma maksudollarid või -eurod meie õhuruumi kaitsele, ent et me pole piisavalt hirmul, et ise enam raha kaitsekulutustele eraldada». Sellel seisukohal napib usutavust,» märkis Lucas.

Praegu Leedus Šiauliais paikneva kolme Balti riigi õhuturbeks mõeldud NATO lennubaasi võimalikust kolimisest Eestisse Ämarisse on räägitud ka varem, kuid siis on selle põhjusena toodud välja Poola-Leedu erimeelsused Leedus elava poola vähemuse küsimuses. Lucas seda küsimust aga ei eraldi välja ei toonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles