Põhja-Korea kinnitas ameeriklannade kinnipidamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea piiril kinni peetud ajakirjanikud Laura Ling (paremal) ja Euna Lee.
Põhja-Korea piiril kinni peetud ajakirjanikud Laura Ling (paremal) ja Euna Lee. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea kinnitas laupäeval, et sel nädalal võeti Hiina piiril kinni kaks USA ajakirjanikku, kelle saatuse pärast USA välisministeerium on juba avaldanud sügavat muret.


Kaks ameeriklannat võeti arvatavasti kinni Tumeni jõel, üle mille inimesed sageli suletud riigist põgeneda üritavad, vahendas AFP. Meedias on teatatud, et naised olid kinnipidamise hetkel filmimas Hiina poolel videot pagulastest.

AFP andmetel oli kinnipidamise aluseks «kahtlus piiririkkumistes».

«Kaks ameeriklast peeti kinni 17. märtsil illegaalsel sisenemisel KRDV territooriumile, ületades KRDV-Hiina piiri,» teatas täna lakooniliselt Pyongyangi ametlik keskuudisteagentuur KCNA. «Seda juhtumit uurib praegu kompetentne organ.»

Diplomaatiliste allikate ja meedia teatel olid vahistatud naisteks korea-ameerika päritolu Euna Lee ja hiina-ameerika päritolu Laura Ling, kes mõlemad töötavad Current TV heaks Californias. Nende reisi organiseerinud protestandi pastor ja inimõiguslane Chun Kiwon väitis, et naised peeti teisipäeval kinni koos hiina giidiga.

Põhja-Korea on üks kõige suletumaid riike maailmas ning välisajakirjanikel on sinna väga raske pääseda. Ka viisa saamise korral peetakse nende liikumist kogu aeg silmas. Praegu pingestab kommunistliku riigi suhteid muu maailmaga plaan korraldada aprilli alguses uus ballistilise raketi katsetus.

Pingete mõningase leevendamise märgiks on Pyongyang siiski täna hommikul taasavanud ainsa telefonikontakti - sõjaväelise nn kuuma liini - lõunapoolse naabriga ning avanud taas ka piiriületuspunkti ühisesse Kaesongi tööstuskompleksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles