Rasmussen: NATO võtab Gruusia tingimuste täitmisel vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

NATO võtab Gruusia oma ridadesse, kui riik täidab vajalikud tingimused, kinnitas alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen usutluses telekanalile Euronews.

«Bukaresti tippkohtumisel 2008. aastal langetas Põhja-Atlandi allianss otsuse, et Gruusiast saab selle liige. Kui, loomulikult, ta vajalikud tingimused täidab,» selgitas Rasmussen.

Venemaa välisministeerium deklareeris varem, et «Gruusia võimaliku NATO-liikmesuse teema ülespuhumine ei tugevda kellegi julgeolekut, edendab Gruusia juhtkonna revanšistlikke pürgimusi, õhutades tema soovimatust tunnustada väljakujunenud poliitilist reaalsust regioonis, ning tugevdab pingeid Lõuna-Kaukaasias».

«Me järgime aluspõhimõtet, mille euroatlantilise ruumi riigid panid kirja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) hartasse 1999. aastal,» ütles NATO peasekretär Venemaa vastuseisu kommenteerides.

«Seal on selgelt määratletud iga riigi õigus iseseisvalt otsustada küsimust alliansiga liitumisest. Loodan, et seda mäletab ka Venemaa,» märkis Rasmussen.

«Nii et otsuse peab langetama Gruusia. Ja see riik on oma huvi juba kinnitanud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles