Kaitseminister: Venemaa suurendab Lätis pehme jõu kasutust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseminister Artis Pabriks
Läti kaitseminister Artis Pabriks Foto: SCANPIX

Venemaa püüab Lätis suurendada pehme jõu kasutust, ütles Läti kaitseminister Artis Pabriks eile USA mõttekoja Moskva ja selle naabrite teemalist artiklit kommenteerides.

Minister viitas esiti Vene presidendi Vladimir Putini mõne kuu tagusele avaldusele, milles ta kutsus Vene suursaadikuid pehmele jõule rohkem tähelepanu pöörama.

«Teiseks, on ilmnenud strateegilist laadi institutsionaalne meetod, kuidas kasutada massimeediat ja venekeelset elanikkonda, et tugevdada Venemaa pehme jõu kasutust eesmärgiga muuta riiklikku poliitikat,» rääkis Pabriks BNS-ile.

«Oleme olnud tunnistajaks keeleseaduse vastuvõtmisele Ukrainas, sarnast survet avaldatakse Moldovale,» ütles minister.

Pabriksi sõnul tuleb erilist tähelepanu pöörata Ida-Läti Latgalele, mil on ühine piir Venemaaga ja suur venekeelne vähemus ning mille majandus on nõrk.

«Tunnetame, et Läti on nende püüdluste fookuses diskrediteerimaks riiki omaenda rahva silmis. Kui inimesed kaotavad usalduse Läti ja lääne vastu, siis jääb üle ainult ida poole pöörduda.»

Ministri sõnul tuleks laiemat üldsust sellistest arengustest teavitada ning muuta Läti kultuur ja poliitiline tegevus külgetõmbavamaks.

USA mõttekoda Jamestown Foundation kirjutas hiljuti, et Venemaa üritab suurendada oma mõjuvõimu endistes Nõukogude Liidu vabariikides, tuues näiteks Vene presidendi administratsiooni avaliku teadusgrandi, mis kutsub uurima Läti suurettevõtete ja oligarhide mõju riigi sise- ja välispoliitikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles