Hollandi valimised võitnud erakond välistas liidu sotsialistidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi peaminister ja liberaalide  liider Mark Rutte.
Hollandi peaminister ja liberaalide liider Mark Rutte. Foto: SCANPIX

Hollandi valimised võitnud liberaalid välistasid reedel kategooriliselt koalitsiooni vasakpoolse blokiga, mis võib nõrgendada uue valitsuse plaanitavat kokkuhoiukava.

Peaminister Mark Rutte ütles, et kuigi ta on valmis moodustama valitsuse kolmapäevastel valimistel teiseks tulnud Tööparteiga, ei tule koalitsioon sotsialistidega (SP) kõne allagi.

«(Liberaalsel) VVD-l oleks võimatu osaleda valitsuses koos SP ja PvdA-ga (Tööparteiga),» ütles Rutte pärast kohtumist vahendaja Henk Kampiga, kes on määratud koalitsioonivõimalusi uurima.

Tema partei VVD võitis kolmapäeval 41 kohta, vaid kaks kohta rohkem kui vasaktsentristlik rivaal, tõusva poliitiku Diederik Samsomi Tööpartei. Geert Wildersi paremäärmuslik islamivastane partei PVV sai alandava kaotuse osaliseks.

Mõlemad parteid on kritiseerinud ELi praegust seisu, kuid ekspordipõhise majandusega Holland ei saa lubada lahkumist liidust, kuhu läheb 75 protsenti riigi ekspordist.

Kuigi sotsialistid ei ole nii äärmuslikud kui Wildersi erakond, ei poolda ka nemad Brüsselile otsustusõiguse loovutamist ega Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM).

VVD-l ja Tööparteil on kokku 79 kohta, kuid 150-kohalises parlamendis enamuse saamiseks on ilmselt vaja rohkem partnereid, kes suhtuvad sarnaselt Euroopa Liitu.

Kuid Tööpartei liider Samsom, kelle populaarsus on tänu teledebattidele hüppeliselt kasvanud, ütles, et sotsialistid «peaksid» liberaalide ja leiboristide koalitsiooniga ühinema.

«Soovitasin hakata uurima võimalust, et vähemalt VVD ja Tööpartei» moodustavad koalitsiooni, ütles Samsom pärast Kampiga kohtumist. «Ma ütlesin, et võib olla vajalik kaasata veel parteisid, ja sellisel juhul peaks SP kaasatud olema.»

Sotsialistide liider Emile Roemer ütles seevastu pärast kõnelusi vahendajaga, et selline koalitsioon oleks mõttetu, sest parteide platvormid on üksteisest sedavõrd kaugel.

«Minu esimene valik on vasaktsentristlik valitsus,» ütles Roemer.

Rutte on toetanud Saksa kantslerit Angela Merkelit, Samsomi üleskutsed ergutusmeetmeid rakendada sarnanevad aga rohkem Prantsuse uue presidendi François Hollande'i programmile.

Mõlemad parteid on kritiseerinud ELi praegust seisu, kuid ekspordipõhise majandusega Holland ei saa lubada lahkumist liidust, kuhu läheb 75 protsenti riigi ekspordist.

Kahe suurima partei tulemused peegeldavad Hollandi valijate soovi jätkata tugevaid suhteid ülejäänud Euroopaga ning ilmselt tähendab ka jätkuvalt tihedaid sidemeid Saksamaaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles