Netanyahu veenab maailma Iraani ohtlikkuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu väljendas täna veendumust, et maailm mõistab tema nõudmisi panna Iraani tuumapüüdluste suhtes paika «punased jooned».

Netanyahu ütles usutluses ajalehele Jerusalem Post, et jätkab rahvusvahelise üldsuse veenmist vajaduses panna Iraani suhtes paika piirid, mille ületamine vallandaks «karmi reaktsiooni».

«Hakkasin Iraani ohust rääkima 16 aastat tagasi. Kui ma ei olnud toona päris üksi, siis olin üks vähestest, ning aegamööda ühinesid ka teised. Siis hakkasin rääkima vajadusest kehtestada Iraani suhtes majandussanktsioonid. Ma ei olnud ainus, kuid üks vähestest,» ütles Netanyahu. «Nüüd räägin ma Iraanile punaste joonte kehtestamisest. Esialgu olen üks vähestest, kuid loodan, et ka teised ühinevad minuga. Teiste veenmine selle poliitika arukuses võtab aega.»

Viimastel nädalatel on Netanyahu kutsunud maailma korduvalt panema Iraani suhtes paika «selgeid punaseid jooni», Washington on selle üleskutse tagasi lükanud.

«Oleme täiesti veendunud president Barack Obama valmisolekus takistada Iraanil tuumarelva omandamist, kuid poleks kasulik panna paika tähtaegu või mingeid teisi punaseid jooni,» ütles USA välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland vastuseks Netanyahu üleskutsele.

Iisrael peab tuumarelvastatud Iraani eksistentsiaalseks ohuks ning on ähvardanud reageerida sõjaliselt, Washington seevastu toetab sanktsioonide pidevat karmistamist ja diplomaatilist «käteväänamist».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles