Soome teadlane nimetas našistide meeleavaldust tormiks veeklaasis

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Našistid märtsis 2008 Moskvas
Našistid märtsis 2008 Moskvas Foto: AFP / Scanpix

Soome teadlane Arto Lukkanen nimetas našistide provokatiivseid meeleavaldusi tormiks veeklaasis.


Helsingi Ülikooli dotsendi Luukkaneni hinnangul on Kremli-meelse noorteliikumise Naši tänased meeleavaldused provokatsioon ja tähelepanu otsimine.

«Arvan, et Naši jaoks on tegemist viimase võitlusega, kuna liikumisel pole enam võimude täit toetust,» ütles Helsingi Ülikooli Renvalli instituudis Venemaa ja Ida-Euroopa lektorina töötav Luukkanen MTV3-le antud intervjuus.

Meeleavaldusega püütakse provotseerida ja saada võimalikult suure tähelepanu osaliseks. Naši-liikumine vajab tähelepanu, ilma selleta pole see midagi, rääkis ta.

Luukkanen tõdes, et Soome marginaalsed rühmitused ja našistid on üksteist meeleavalduse suhtes leidnud. Samas pole aga Soome venelaste kogukonnal meeleavaldusega mingit seost.

«Kui mõeldakse, et tegutsetakse venelaste heaks, siis sel juhul käitutakse valesti. Sel juhul tekitatakse probleeme ja pingeid olukorras, kus neid pole,» selgitas ta.

Helsingis kavandatakse ka vastumeeleavaldust, mille eestvedajaks on Kokoomuse esindajana Euroopa Parlamenti pürgiv Kai Pöntinen. Luukkanen peab seda aga mõttetuks.

Provokatsioonile pole mõtet samaga vastata, märkis ta. «Tegemist on tormiga veeklaasis. Arvan, et kohale saabub enam reportereid ja ajakirjanikke kui meeleavaldajaid.»

Lukkaneni sõnul on tänased väljaastumised eriti heaks võimaluseks neile, kes tahavad enne Euroopa Parlamendi valimisi esile kerkida. «Kevadel loodus ärkab ja juhtub imelisi asju,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles