Burke Tallinnas: Venemaal valitseb protodemokraatia

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Uudisteportaali Eurasianet.org tegevtoimetaja Justin Burke’i sõnul iseloomustab praegust Venemaa olukorda eeldemokraatia. Tallinnas populismiteemalisel foorumil üles astunud Burke lisas, et ka populism on praegu ürgses supis hulpiv mikroob.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteaduri Kadri Liigi sõnul muudab teda aga lootusrikkaks asjaolu, et Vene populistid on kõik oma vahendid ära kasutanud ja rahvas ei usu neid enam. Enne oli neil Venemaal lihtne, kuid nüüd enam mitte, sõnas Liik täna Tallinnas toimuval Avatud Ühiskonna Foorumil esinedes.

Ka on Liigi sõnul praegu Venemaal toimuvad Putini-vastased protestid pretsedenditu nähtus. «Eelmisel talvel oli näha, et inimesed ei taotle seda, et riik nende eest hoolt kannaks, vaid et neid austaks,» ütles Liik.  

Vene malelegendi ja tuntud opositsionääri Garri Kasparovi hinnangul on samuti optimismiks põhjust, sest Venemaal võib näha tsiviilühiskonna võrseid. «Kuid minna on veel pikk tee, sest režiim on tugev ja sel on palju raha,» sõnas samuti täna Tallinnas üles astunud Kasparov. Küll viiks riigi juhtkonna Kasparovi hinnangul kohe võimult naftahinna langus. «Putini lähikondlased näevad, et see puhkus ei kesta igavesti ja üritavad endale krabada, mida saavad – seetõttu lokkab ka korruptsioon,» sõnas Kasparov.

Ka Putini õhkupaisatud idee kohta Euraasia Liidu loomisest sõnas Kasparov, et eelkõige huvitab Putinit võimalus laiendada majanduslikku haaret, mitte aga geopoliitilise ühenduse tekitamine.

Ka Putini õhkupaisatud idee kohta Euraasia Liidu loomisest sõnas Kasparov, et eelkõige huvitab Putinit võimalus laiendada majanduslikku haaret, mitte aga geopoliitilise ühenduse tekitamine.

Kasparov lisas ka, et juhul, kui näiteks Iisrael otsustaks Iraani rünnata, võib see Putinit ahvatleda Gruusiaga sedasama tegema. Temaga nõustus uudisteportaali Eurasianet.org tegevtoimetaja Burke’i, kelle sõnul mängib rolli Putini isiklik suhtumine Gruusia praegusesse presidenti. «Putin jälestab Mihheil Saakašvilit,» ütles Burke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles