Ilves populismifoorumil: uus tehnoloogia annab ka diktatuuridele parema jälgimisvõimaluse

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti president Toomas Hendrik Ilves sõnas täna Tallinnas toimunud populismifoorumil, et uus meedia ja tehnoloogiavõimalused on peale oma positiivsete külgede andnud rõhuvatele riikidele uued võimalused oma elanike jälgimiseks.

«Inimesed liituvad Facebook’i ja sarnaste ühendustega, kuid ei mõista, et seal moodustavaid kogukondi on võimalik kergesti jälgida,» sõnas ta täna peetud Avatud Ühiskonna Foorumil.

Samal paneelil samuti esinenud Vene malelegend ja opositsiooniliider Garri Kasparov sõnas aga, et uued tehnoloogiad annavad siiski inimestele võimu ja on veriseid diktatuure lõpetanud. «Uus meedia annab nii võimaluse vihapropaganda tegemiseks kui ka uute ideede levitamiseks. Kui me oma sõnumiga ei võida, jääb üle vaid iseennast süüdistada,» sõnas Kasparov.

Briti ühe tuntuma mõttekeskuse Counterpoint juhti Catherine Fieschi hinnangul on aga uute tehnoloogiate kasutuselevõttu võimalik tähtsuselt Gutenbergi leiutisega võrrelda. «See muudab täielikult meie arusaama oma mõjukusest. Muidugi tuleb jälgida sidet uue meedia ja populismi vahel, kuid seda tuleb järgida ka iga erakonna ja uue meedia vahel. Informatsioonile ligipääs loob väga head võimalused demokraatiaks,» sõnas ta.

Fieschi tõi ka välja, et uued tehnoloogiad vähendavad eliidi võimalust salatseda. «Informatsiooni kättesaadavus annab võimaluse liidrit diskrediteerida, see aga mängib populistlike juhtide puhul väga olulist rolli,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles