Našistide meeleavaldus Peterburis koosnes ühest inimesest

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine pilt Eesti peakonsulaadist Peterburis
Suvine pilt Eesti peakonsulaadist Peterburis Foto: Välisministeerium

Eesti-vastane meeleavaldus Peterburis koosnes vaid ühest našistist, kuna Kremli-meelne Naši-liikumine ei jõudnud hankida omale õigeks ajaks luba.


«Kuulsime Soomes korraldatavast seminarist nii hilja, et ei jõudnud taotleda suurema meeleavalduse korraldamiseks luba,» rääkis Eesti peakonsulaadi ees seisnud Viktor Popov Soome ajalehe Ilta-Sanomat ajakirjanikule.

Popovi käes olevalt sildilt võis lugeda «Me ei lase fašistlikul nakkusel levida».

Tema sõnul tohib Peterburis ametivõimude loata avaldada meelt vaid üks inimene. «Seisan siin veidi aega ja siis tuleb minu asemele teine aktivist,» selgitas ta.

Našistide ettevõtmine Eesti konsulaadi ees algas pärast keskpäeva. Hoone juurde saabus ka kaks liikumise ridadesse kuuluvat neiut, kes rikkusid aga seadust.

«Tüdrukud avaldasid kahekesi meelt, seega viisime nad jaoskonda,» selgitas konsulaadi ees valvanud miilits Soome ajakirjanikule.

ISi ajakirjanik ja möödujad võisid konsulaadist teisel pool teed seisnud loosungikandja juures vabalt seista ja temaga juttu puhuda.

Kui Venemaa opositsioon on varem korraldanud taolisi ühemeheettevõtmisi, on möödujatel keelatud meeleavaldajat kõnetada.

Popovi sõnul üritatakse Eestis ajalugu ümber kirjutada ja riigis on tõstmas pead «fašism, mis kohtleb inimesi erinevalt».

Eesti saatkond korraldas täna Helsingis koostöös Läti ja Leedu saatkondade, kirjastusega WSOY ning Soome Audiovisuaalarhiiviga ajalooseminari «Hirm müüri taga», mis on pühendatud 60 aasta möödumisele märtsiküüditamisest ja 20 möödumisele raudse eesriide ja Berliini müüri langemisest. 

Helsingisse sõitis meelt avaldama 14 našisti Eestist ja Venemaalt Peterburist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles