Prantsusmaa sulgeb reedel saatkonnad umbes 20 riigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse satiiriajakirja Charlie Hebdo  esikaas.
Prantsuse satiiriajakirja Charlie Hebdo esikaas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa sulgeb reedel oma saatkonnad ja koolid umbes 20 riigis, kus võidakse vaenulikult reageerida prohvet Muhamedi pilapiltide ilmumisele ühes Prantsuse satiiriajakirjas, teatas välisministeerium täna.

«Ma olen mõistagi andnud juhtnöörid, et kõigis riikides, kus see probleemiks võib osutuda, rakendataks spetsiaalseid turvameetmeid,» ütles varem välisminister Laurent Fabius.

Islamimaades toimuvad sageli meeleavaldused pärast reedest palvust.

Tuneesias suletakse Prantsuse koolid juba täna õhtul ja õppetöö on katkestatud esmaspäevani.

«See on ennetav abinõu. Me ei ole ühtki otsest ähvardust saanud,» ütles saatkonnaallikas AFP-le ja lisas, et saatkond on suletud reedel.

Homsest esmaspäevani on kinni ka Prantsuse Kultuuri Insituut Tunises ja Prantsuse Maja pealinnast 250 kilomeetrit lõunas Sfaxis.

Erinevalt teistest araabia maadest on Tuneesias nädalavahetus nagu lääneriikides, mis tähendab, et neljapäev ja reede on tavalised tööpäevad.

Prantsuse välisminister möönis, et teda teeb murelikuks karikatuuride ilmumine satiiriajakirjas Charlie Hebdo, sest islamimaailmas on USAs valminud islamivastane amatöörfilm vallandanud ulatuslikud vägivaldsed protestid.

Charlie Hebdo karikatuuride peamine sihtmärk ongi USAs valminud film, kuid neid on kerge valesti tõlgendada ning tundub paratamatu, et satiiri peenemad nüansid lähevad üle maailma levides kaduma.

Ajakiri avaldab kokku neli karikatuuri, kaasa arvatud pildid, kus kujutatakse konkreetselt prohvet Muhamedi, mitte ükskõik millist moslemit. Kahel pildil on prohvetit kujutatud alasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles