Allikas: Moskva lähiliitlased koondavad vägesid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralstaabi asejuht Aleksandr Postnikov (vasakul) on üks KJO vägede juhi kandidaate. Pildil on koos praeguse valitsusjuhi Dmitri Medvedeviga.
Kindralstaabi asejuht Aleksandr Postnikov (vasakul) on üks KJO vägede juhi kandidaate. Pildil on koos praeguse valitsusjuhi Dmitri Medvedeviga. Foto: SCANPIX

Moskva lähiliitlasi ühendav Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsioon (KJO) moodustab detsembrikuisel tippkohtumisel tõenäoliselt KJO väed, teatas täna informeeritud allikas.

«Jutt käib organisatsiooni lahingu- ja rahuvalvekontingentide ühendamist ühtsesse rusikasse, mis saavad kollektiivse julgeoleku nõukogu otsusel detsembris tõenäoliselt nimeks KJO väed. Nende vägede ühtseks juhtorganiks saab organisatsiooni ühendstaap,» jutustas allikas Interfaxile.

Tema sõnul saab vägede juhiks ühendstaabi juht, keda hakatakse ametisse määrama alalistel alustel, vähemalt kolmeks aastaks ning ta ei saa seda tööd ühitada mõne teise sõjalise ametiga.

«Esimesena pakutakse sellesse uuendatud ametisse Venemaa relvajõudude esindajat,» märkis allikas.

Tema sõnul on praegu kaalumisel neli kandidaati: kindralstaabi asejuht Aleksandr Postnikov, dessantvägede juhataja Vladimir Šamanov, dessantvägede asejuhataja Aleksandr Lentsov ning armeejuht Andrei Serdjukov.

Samas tõdes allikas, et 19. detsembril Moskvas toimuval kohtumisel võivad KJO riigipead välja valida ka mõne teise kandidatuuri.

Praegu määratakse KJO ühendstaabi ülem ametisse kollektiivse julgeoleku nõukogu istungite vaheliseks ajaks ning seda kohustust täidavad lisaks oma põhitööle liikmesriikide armeede peastaabi ülemad.

KJO jõukomponendiks on praegusel ajal muu hulgas rahuvalvekontingendid ja kollektiivsed operatiivreageerimisjõud, need hõlmavad väeüksusi, siseministeeriumide, julgeolekuametkondade ja eriolukordade ministeeriumite eriüksusi.

1992. aastal asutatud KJO-sse kuuluvad Armeenia, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan, Valgevene ja Venemaa. Usbekistan peatas oma liikmesuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles