Eesti Thbilisi suursaatkond võttis Soome diplomaadi oma tiiva alla

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Gruusia lipud
Eesti ja Gruusia lipud Foto: Toomas Huik

Gruusia pealinnas Thbilisis töötavate diplomaatide ringkonda lisandus sel nädalal soomlane Marko Mäntylä, kelle tööruum paikneb Eesti suursaatkonnas.

«Siin on praegu huvitavad ajad, kuna oktoobri alguses leiavad aset parlamendivalimised,» rääkis nn vahetusametnik Mäntylä Helsingin Sanomatele.

Soomel pole Nõukogude Liidust aastal 1991 lahku löönud Gruusias oma suursaatkonda. Riiki on akrediteeritud suursaadik, kes resideerub aga Helsingis.

«Minu peamine ülesanne on esitada riigi kohta raporteid, täiendada praegust teabevahetust,» rääkis pooleks aastaks Thbilisisse saadetud diplomaat. «Minu arvates on ajastus hea ka seetõttu, et peagi on vahetumas roteeruv suursaadik.»

Mäntylä ei ole seal Soomet reklaamimas, vaid pigem Soome välispoliitikat juhtivate ametnike silmadeks ja kõrvadeks geopoliitiliselt olulises riigis.

Gruusia ja Venemaa suhted pole pärast 2008. aasta augustis aset leidnud sõda taastunud.

Soome diplomaatiliste esinduste arv säästuprogrammi tõttu ei suurene, kuid väljapoole saatkondade-konsulaatide võrgustikku jääb olulisi ja huvipakkuvaid riike. Seetõttu tehaksegi koostööd teiste maadega.

«Kuna meil pole Gruusias esindust, aga Eestil on, siis võime sellest kasu saada,» rääkis välisminister Erkki Tuomioja. «Eestiga oleme ennegi kostööd teinud.»

Eesti diplomaate on peatunud Soome esindustes Sambias Lusakas ja Indias New Delhis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles