Inimõiguslased nõuavad Lukašenkalt surmanuhtluse kaotamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International avaldas Valgevene presidendile Aleksandr Lukašenkale survet, et riigi juhtkond peataks surmaotsuste täidesaatmise ja tühistaks surmanuhtluse.


«Valgevene võimud peavad viivitamatult peatama surmaotsuste täidesaatmise ja tühistama surmanuhtluse edaspidi täielikult,» märgib Amnesty International oma raportis, vahendas AFP.

Valgevene on viimane Euroopa ja endise NSV Liidu riik, kus surmanuhtlus kehtib. Amnesty Internationali andmetel on Valgevenes alates 1991. aastast hukatud hinnanguliselt 400 inimest.

Organisatsiooni teatel viiakse hukkamine läbi äärmise saladuskatte all, sest vange ja nende lähedasi eelseisvast hukkamisest ette ei teavitata. Lisaks ei anta sugulastele üle hukatu surnukeha ja ka selle matmispaika hoitakse saladuses.

Amnesty Internationali andmetel hukati möödunud aastal kokku 2390 inimest, neist kõige rohkem Hiinas (1718 hukkamist), millele järgnesid Iraan (346), Saudi Araabia (vähemalt 102) ja USA (37). Valgevenes hukati organisatsiooni teatel neli inimest.

Amnesty International märgib oma raportis, et surmanuhtlus on kõrgeima karistusena seaduslik 59 riigis, kuid hukkamisi viidi eelmisel aastal läbi poolesajas riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles