Morsi ärgitab USA-d muutma suhtumist araabia maailma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised seina ääres, kuhu on joonistatud Egiptuse presidenti Mohamed Morsit kujutav karikatuur.
Naised seina ääres, kuhu on joonistatud Egiptuse presidenti Mohamed Morsit kujutav karikatuur. Foto: SCANPIX

Egiptuse uus islamistist president Mohamed Morsi ärgitas eile õhtul intervjuus ajalehele New York Times USA-d muutma suhtumist araabia maailma.

Morsi sõidab täna New Yorki, et võtta osa ÜRO Peaassamblee tööst.

«Mitmed järjestikused Ameerika valitsused on Ameerika maksumaksja rahaga sisuliselt ostnud selle regiooni rahvaste sallimatust, kui mitte lausa vihkamist,» ütles Egiptuse president, viidates lehe sõnul asjaolule, et USA on toetanud Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika diktatuure ja kaitseb tingimusteta Iisraeli.

Avalduse taustaks on viimase nädala jooksul toimunud vägivaldsed meeleavaldused USA-s vändatud ja YouTube'i üles pandud islamit mõnitava video vastu. Morsi on kutsunud meeleavaldajaid end taltsutama, kuid mõistnud prohvet Muhamedi naeruvääristava filmi tõsiselt hukka.

Morsi kiitis usutluses president Barack Obamat «otsustava ja kiire» toetuse eest araabia kevade revolutsioonidele ning ütles, et USA toetas «piirkonna rahva õigust nautida samu vabadusi, mis ameeriklastel on».

Samas väljendas ta muret palestiinlaste saatuse pärast, kel ei ole ikka veel oma riiki, vahendas leht.

Ameeriklastel on palestiinlaste suhtes erilised kohustused, ütles ta, sest USA on kirjutanud alla 1978. aasta Camp Davidi leppele, mis nõuab iisraellaste lahkumist Läänekaldalt ja Gazalt, et luua täiemõõduline Palestiina omavalitsus.

Timesi küsimusele, kas Egiptus näeb USA-s liitlast, vastas Morsi põiklevalt: «See sõltub sellest, kuidas me liitlast defineerime,» lisades, et peab kahte riiki «tõelisteks sõpradeks».

USA-Egiptuse kahepoolsete suhete teema kerkis teravamalt esile septembri alguses, kui Obama andis mõista, et Kairo ei ole liitlane ega vaenlane, mille peale välisministeerium esines pehmendava kommentaariga, öeldes, et Egiptus on endiselt «tähtis mitte-NATO liitlane».

Väidetavalt olevat Morsi taotlenud USA-sse sõites kohtumist Obamaga Valges Majas, kuid tema soov võetud vastu üsna leigelt ja plaanist loobuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles