Jaapani mees elas üle mõlemad tuumaplahvatused

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani mees elas üle Hiroshima ja Nagasaki tuumaplahvatused.
Jaapani mees elas üle Hiroshima ja Nagasaki tuumaplahvatused. Foto: Reuters / Scanpix

93-aastasest jaapanlasest sai ametlikult esimene inimene, kes on üle elanud mõlemad Teise maailmasõja lõpupäevil Jaapanis toimunud tuumapommiplahvatused.


Tsutomu Yamaguchi oli juba varem ametlikult hibakusha ehk isik, kes pääses eluga Nagasaki tuumaplahvatusest. Nüüd kinnitati ametlikult, et ta elas üle ka kolm päeva varem toimunud tuumarünnaku teisele Jaapani linnale Hiroshimale, kirjutas Guardian.

6. augustil 1945. aastal oli Yamaguchi ärireisil Hiroshimas, kui kell 8.15 heitis Enola Gayks kutsutav USA pommitaja B-29 linnale aatompommi.

USA aatompomm «Väike poiss» tappis rohkem kui 140 000 inimest, kuid täpselt hukkunute arvu on raske kindlaks teha, sest kümned tuhanded inimesed hukkusid hiljem radiatsiooni põhjustatud tervisehädadesse. Isegi praegu esineb juhtumeid, kus inimesed haigestuvad aastaid pärast kiirgusdoosi saamist halvaloomulistesse kasvajatesse.

Yamaguchi sai ülakehale tõsiseid põletushaavu ja pidi öö veetma Hiroshimas. Seejärel naasis ta oma kodulinna Nagasakisse, millele 9. augustil visati plutooniumpomm hüüdnimega «Paks mees». Plahvatuses hukkus umbes 70 000 inimest.

«Meie andmetel on ta esimene, kes on ametlikult elanud üle nii Hiroshima kui ka Nagasaki tuumaplahvatused,» ütles Nagasaki linnaametnik Toshiro Miyamoto, kelle sõnul võib selliseid inimesi olla siiski veel.

Yamaguchi on üks hinnanguliselt 260 000 inimesest, kellel õnnestus tuumarünnakutes ellu jääda.

Kaks linna hävitanud pommid viisid Jaapani alistumisele Teises maailmasõjas, sest 14. augustil kirjutas saareriigi esindaja alla kapitulatsiooniaktile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles