Kahtlustus: Leedu kriminaalpolitsei büroo juht varjas KGB-minevikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KGB toimik
KGB toimik Foto: Toomas Huik

Leedu vastupanuliikumise ja genotsiidi uurimise keskuse direktor Teresė Birutė Burauskaitė väidab, et kriminaalpolitsei büroo ülem Algirdas Matonis on oma teenistuskäigus maha vaikinud oma koostöö KGBga nõukogude ajal ja Leedu taasiseseisvuse esimestel aastatel.

«Kui inimene läheb kuhugi tööle, paneb ta oma CVsse kirja ka varasemad töökohad. 1986. aastal lõpetas ta kõrgkooli, 1987. aastal asus tööle ja lõpetas kursused. Selle asjaolu on ta oma ametikäigus ilmselgelt maha vaikinud,» ütles Burauskaitė esmaspäeval BNSile.

Tema sõnul tuli Matonise koostöö nõukogude repressiivorganitega välja KGB personaliosakonna kartoteegi andmetest. Burauskaitė rõhutas, et Matonis alustas koostööd KGBga perestroika ajal, seega oli tegemist teadliku valikuga.

Matonis on juhtinud kriminaalpolitsei bürood alates 2005. aasta aprillist.

Politsei ülemkomissar Saulius Skvernelis osutas aga tõigale, et büroo võrguküljel on tavaks avaldada politseijuhtide elulookirjeldustes ainult haridust ja politseisüsteemis töötamist puudutavaid andmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles