Iraan katsetas mitmeid rakette ja droone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga-aastane sõjaväeparaad 21. septembril Iraani pealinnas Teheranis. Taustal islamivabariigi kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei portree.
Iga-aastane sõjaväeparaad 21. septembril Iraani pealinnas Teheranis. Taustal islamivabariigi kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei portree. Foto: SCANPIX

Iraan katsetas üleeile ja eile edukalt mitut tüüpi rakette ja droone, teatas eliitüksuse revolutsiooniline kaardivägi eestkõneleja kohaliku uudisteagentuuri Fars vahendusel.

Sõjaväelase kinnitusel katsetati muu hulgas edukalt kesktegevusraadiusega õhutõrjeraketti Taer-2, mis on osa uuest kaitsesüsteemist Ra´ad (Thunder). Farsi küsitletud asjatundjate hinnangul edestab uus kohalik õhutõrjesüsteem kaugelt isegi Venemaa Buk-tüüpi rakette.

Kontradmiral Ali Fadavi lisas, et mereväeõppuste käigus katsetati uusi rakette ka sõjalaeva-suuruse sihtmärgi pihta ja uputati see 50 sekundiga.

«Meil on raketisüsteemid, mis katavad kogu Pärsia lahe piirkonna ja USA sõjaväebaasid regioonis,» kinnitas admiral, kelle sõnul korraldab järgmiseks revolutsiooniline kaardivägi Hormuzi väinas lähiajal suurõppused.

Brigaadikindral Amir Ali Hajizadeh tutvustas omakorda uhkusega uut drooni.

«See on võimeline kandma pomme ja rakette ning suudab lennata 24 tundi järjest,» rääkis kindral televisioonis edastatud kaadrite taustaks uuest mehitamata luurelennukist.

Ühendriikide senat võttis nädalalõpul vastu resolutsiooni, milles öeldakse, et USA teeb kõik mis tema võimuses, et takistada Iraani tuumarelva välja töötamast. Mitte millekski kohustavas resolutsioonis rõhutatakse, et seda ei saa kasutada Iraani suhtes sõjalist jõudu kasutamise ega Iraanile sõda kuulutamise käsu alusena. Samas öeldakse, et Ühendriigid ei saa loota tuumarelvavõimelise Iraani ohjeldamisele.

USA kongress on kehtestanud Iraanile ranged sanktsioonid naftamüügi piiramiseks ja majanduse pärssimiseks, et raskendada tema tuumaprogrammi rahastamist.

Iisrael püüab samal ajal mõjutada Ühendriike toetama ennetavaid õhurünnakuid Iraani tuumarajatistele.

Iraani eliitüksuse revolutsioonilise kaardiväe ülem hoiatas nädalavahetusel, et Iisraeli sõda Iraani vastu toimub varem või hiljem ja selle tulemusena juudiriik hävitatakse.

«See sõda tuleb, aga me ei tea kus ja millal,» vahendasid uudisteagentuurid ISNA ja Farsi kindral Mohammad Ali Jafari sõnu.

«Iisrael, see häbiväärne vähkkasvaja soovib meie vastu sõda, aga me ei tea, millal see sõda tuleb. Nad peavad sõda ainsaks võimaluseks meile vastu hakata, aga nad on nii rumalad, et nende isandad (USA) peaksid nad peatama.»

«Kui nad alustavad, tähendab see nende hävingut ja sellega on lool lõpp,» hoiatas kindral.

Tema avaldus oli esimene kord, kus Iraan tunnistas sõjalise konflikti võimalust Iisraeliga, seni on Teheran nimetanud seda juudiriigi liidrite bluffiks.

Viimastel nädalatel on kahe riigi pinged süvenenud ja Iisrael ähvardab õhurünnakutega Iraani tuumarajatistele, et teha lõpp tuumaprogrammile, mille eesmärgiks peetakse relvade väljatöötamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles