Hiina esimene lennukikandja alustas teenistust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja Liaoning.
Lennukikandja Liaoning. Foto: SCANPIX

Läinud nädalal Hiina RVi sõjalaevastikule üle antud lennukikandja Liaoning alustas täna teenistust, teatas Hiina kaitseministeerium.

Ministeeriumi kinnitusel tugevdab Kirde-Hiinas asuva provintsi järgi nime saanud lennukikandja riigi sõjalaevastiku võitlusvõimet, vahendas uudisteagentuur AFP.

Tegemist on Nõukogude-aegse lennukikandja Varjag moderniseeritud versiooniga. Varjagi ostis Hiina Rahvavabastusarmeega lähedalt seotud ettevõtte 1998. aastal Ukrainalt, et teha sellest ujuv kasiino.

Kuigi aastaid kinnitas Peking avalikult, et lennukikandjad representeerivad imperialismi, on kommunistlik suurriik viimasel kümnendil oma suhtumist muutnud ning jõuliselt nii oma mere- kui ka õhuväge üles ehitanud.

Hiina on kümnes riik, mille merevägede koosseisu hakkab kuuluma ka lennukikandja. USA-l on 11, Itaalial kaks ning Prantsusmaal, Venemaal, Indial, Brasiilial, Tail, Hollandil ja Suurbritannial kõigil üks lennukikandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles