Rasmussen keeldus kinnitamast NATO-kõlakaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen (vasakul) ja Andrus Ansip.
Anders Fogh Rasmussen (vasakul) ja Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

Eile Tallinna väisanud Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen keeldus kommenteerimast väiteid, nagu oleks tal hea šanss saada järgmiseks NATO peasekretäriks.




«Ma ei kommenteeri seda,» oli Rasmusseni vastus küsimusele, kas ta on kandidaat NATO juhi kohale, öeldes vaid, et uue peasekretäri nimi selgub alliansi järgmisel nädalal toimuval tippkohtumisel.



Rasmusseni asumist NATO järgmiseks juhiks pooldavad mõningate allikate väitel nii USA, Saksamaa, Prantsusmaa kui Suurbritannia. Eesti pole oma seisukohta selles küsimuses veel välja öelnud.



Ainsana on Rasmusseni kandidatuurile otseselt vastuseisu avaldanud Türgi, viidates, et Rasmussen keeldus vabandust palumast 2005. aastal Taani meedias ilmunud prohvet Muhamedi pilapiltide pärast.



President Toomas Hendrik Ilveselt eile Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgi saanud Rasmussen ütles pressikonverentsil pärast töölõunat peaminister Andrus Ansipiga, et teda seob viimasega isiklik sõprus, ning avaldas lootust, et Eesti ja Taani  suhted õitsevad ja arenevad ka edaspidi.



Rasmussen ütles ajakirjanikele, et kohtumisel Ansipiga tuli juttu peamiselt kolmest teemast: majanduskriisist, energiapoliitikast ja Afganistani sõjast. Taani peaministri sõnul on praegu ülimalt tähtis, et ELi liikmed oma jõupingutusi koordineeriksid.



Majanduskriisist ülesaamiseks peab tema kinnitusel muutma ka energiapoliitikat, et väheneks sõltuvus fossiilsetest kütustest, nagu nafta või maagaas.



Rasmussen ütles, et hindab kõrgelt Eesti panust NATO missioonil Afganistanis. Eesti ja Taani sõjaväelased teenivad samas piirkonnas – Helmandis. Selles Lõuna-Afganistani provintsis ja naabruses asuvas Kandaharis käib kõige tõsisem võitlus Afganistani valitsusvägede ja NATO üksuste ning Talebani mässuliste vahel.



Taani sõnul on seal edu saavutamiseks vaja suurendada nii vägede arvu kui ka Euroopa riikide tsiviilpanust, eriti sealse politsei arendamiseks. «Afganistan ei tohi olla rahvusvaheliste terroristide turvaline pelgupaik,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles