Romney: Valge Maja üritab Lähis-Ida kriiside tõsidust varjata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney (paremal) koos asepresidendiks pürgiga Paul Ryaniga.
Vabariiklaste presidendikandidaat Mitt Romney (paremal) koos asepresidendiks pürgiga Paul Ryaniga. Foto: SCANPIX

USA presidendiks pürgiv vabariiklane Mitt Romney süüdistas eile ametisolevat riigipead ja demokraatide kandidaati Barack Obamat katses varjata Lähis-Ida haaranud protestilainet ning suutmatuses Iraanile vastu astuda.

Vahetult pärast seda, kui Obama oli esinenud New Yorgis ÜRO peaassambleel kõnega, kus ta kaitses oma poliitikat araabia kevade suunal, väitis Romney, et Valge Maja hiilib kõrvale kohustusest juhtida rahutus piirkonnas jõu abil.

Eriti kritiseeris ta seda, et Obama nimetas Lähis-Ida rahutusi «konarusteks» ajal, mil näiteks Egiptus ja Tuneesia demokraatiale üle lähevad.

«Nende arengute hulka kuulub 20 000 inimese tapmine Süürias, Moslemivennaskonna liikmest president Egiptuses, Iraan tuumariigiks saamise veerel ning muidugi meie suursaadiku mõrvamine Liibüas,» ütles Romney CNN-ile, kui ta tegi kampaaniat valimisvõitluses olulises Ohio osariigis.

«Valge Maja suutmatus tunnistada, et suursaadiku tapmine oli terrorirünnak... viitab sellele, et nad üritavad varjata Lähis-Idas toimuva tõsidust.»

Romney tegi avalduse hoolimata sellest, et eelmisel nädalal nimetas Valge Maja Liibüas Benghazis asuvale USA konsulaadile korraldatud rünnakut «terrorirünnakuks», mis võib olla seotud Al-Qaedaga. Konsulaadis tapeti neli ameeriklast, nende seas ka suursaadik Chris Stevens.

Romney ütles samuti, et Obama on lubanud takistada Iraanil tuumariigiks saamist, kuid tema poliitika ei ole iraanlasi «grammigi veennud».

Vabariiklane kordas etteheidet, et Obama valitsus peaks esitama Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadile süüdistuse genotsiidile õhutamises ning kohtlema Iraani diplomaate samamoodi nagu koheldi Lõuna-Aafrika Vabariigi diplomaate apartheidi ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles