Suurbritannia peaminister kritiseeris ÜRO suutmatust Süüria küsimuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria presidendiks Bashar al-Assadiks kehastunud mees valmistub osalema meeleavaldusel ÜRO peahoone juures New Yorgis.
Süüria presidendiks Bashar al-Assadiks kehastunud mees valmistub osalema meeleavaldusel ÜRO peahoone juures New Yorgis. Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaminister David Cameron kritiseeris eile karmisõnaliselt ÜRO suutmatust Süürias midagi ette võtta ja märkis, et probleemist on saanud «kohutav plekk» maailmaorganisatsiooni mainel.

«Süüria tulevik on tulevik ilma Assadita,» rõhutas Cameron ÜRO Peaassambleel kõneledes, viidates hukkunute arvule ja lapsohvritele.

«Nende väikeste laste veri on kohutav plekk praeguse ÜRO mainel,» tõdes peaminister.

«Ja plekk eriti nende südametunnistusel, kes pole suutnud nendele metsikustele vastu astuda ja mõnel puhul koguni aitasid ja õhutasid Assadi hirmuvalitsust,» lisas Cameron.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastases ülestõusus on tänaseks hukkunud üle 30 000 inimese, enamuses tsiviilisikud, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus päeval.

«Viimase 18 kuu jooksul on vaenutegevuses hukkunud vähemalt 21 534 tsiviilisikut, 7322 sõjaväelast ja 1168 ülejooksikut,» ütles keskuse direktor Rami Abdel Rahman AFP-le.

Rahmani sõnul sisaldab hukkunud tsiviilisikute arv ka neid sõjaväelise taustata inimesi, kes haarasid relvad, et ühineda ülestõusnutega.

USA president Barack Obama nõudis päev varem ÜRO peaassambleel Süüria hirmutegude eest «sanktsioone ja tagajärgi» ning ütles, et president Bashar al-Assadi režiimile peab tulema lõpp.

«Tulevik ei tohi kuuluda diktaatorile, kes tapab oma rahvast,» ütles Obama peaassambleel peetud kõnes. «Kui tänapäeva maailmas on miski, mis lausa nõuab proteste, siis on see režiim, mis piinab lapsi ja tulistab rakettidega kortermaju. Siin kohtudes nõuame taas, et Bashar al-Assadi režiimile peab tulema lõpp, et Süüria rahva kannatused saaksid otsa ja koidaks uus päev,» lisas USA riigipea.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles ÜRO peaassamblee istungjärku avades, et Süüria kodusõda on «katastroof», mis ohustab maailma rahu ja nõuab lõhestunud ÜRO Julgeolekunõukogu poolseid samme. Ban nimetas peaassamblee avasõnas Süüria konflikti «üleilmsete tagajärgedega regionaalseks katastroofiks» ning süüdistas president Bashar al-Assadi valitsust «jõhkrates inimõiguste rikkumistes».

Üleilmne lastekaitseagentuur hoiatas nädala alguses, et Süüria konflikti ajal tapmisi, piinamisi ja muid julmusi pealt näinud lapsed on vägivallast «rängalt traumeeritud».

Organisatsioon Päästke Lapsed teatas, et on kogunud «šokeerivaid tõendeid», mille kohaselt lapsed on langenud konflikti ajal jõhkrate rünnakute ohvriks, näinud pealt oma vanemate, õdede-vendade ja teiste laste tapmist ning olnud tunnistajaks piinamisele ja ise selle ohvriks langenud.

«Süürias on laste vastu toime pandud kohutavaid vägivallategusid. Oma jubedatest kogemustest üle saamiseks vajavad nad spetsialistide hoolt,» ütles agentuuri tegevjuht Jasmine Whitbread. «Nende tunnistused tuleb dokumenteerida, et võtta vastutusele kõik, kes on laste suhtes vägivallatsenud.»

Agentuur kutsus ÜROd tõhustama laste õiguste rikkumiste dokumenteerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles