Kelam: praegu pole aeg moraalseks depressiooniks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

«Majandusdepressioon ei õigusta moraalset depressiooni,» kinnitas Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam tänasel istungil.

Euroopa Parlament arutas tänasel istungil 19.-20. märtsil toimunud Euroopa Ülemkogu tulemusi, Euroopa Rahvapartei- ja Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni esindaja Tunne Kelami sõnul on äsjase ülemkogu julgustav tulemus selles, et 27 liikmesriiki lähevad G20 tippkohtumisele ühise seisukohaga, vahendas tema fraktsiooni pressiesindaja.

Eesti saadik tunnustas Tšehhi Vabariigi peaministrit ülemkogu tulemusliku juhtimise eest ning märkis eesistuja konstruktiivset koostööd komisjoniga.

Kelam nõustus Mirek Topolaneki väitega, et ülemkogu võib nimetada edukaks ka selles mõttes, et Euroopa Liit ei nõustunud asuma kergema vastupanu teele, mis tähendanuks pankrotistunud ettevõtete massilisi väljaaitamisi ja nende natsionaliseerimist.

«Tšehhi valitsuskriis asetab komisjonile paratamatult suurema vastutuse Euroopa ühenduse kriisist väljajuhtimisel ning suurema kokkukuuluvuse tagamisel,» ütles Eesti saadik.

Tunne Kelami arvates peab komisjon aga pakkuma paindlikumaid mehhanisme ülemkogu poolt otsustatud lisarahade õigeaegseks kasutamiseks. Kelami arvates on kõige olulisem, et komisjon kohandaks raamtingimusi väikeettevõtete ja innovatsiooni toetamiseks.

«Just praegu on tähtis investeerida aktiivselt teadusuuringutesse, haridusse ja kutsekoolitusse,» ütles Kelam.

«Nagu tavaliselt, avab kriis võimalused reformide läbiviimiseks. Tuleb arvestada, et rahanduskriis võrsub väärtuste kriisist. Taastumine peab algama meie ühisväärtuste, eelkõige solidaarsuse tugevdamisest,» lisas ta.

Tunne Kelami meelest ei tohi majanduskriisiga õigustada protektsionismi.

«Just vastupidi - Euroopa riigid on kutsutud tegutsema üheskoos ning ühises arusaamas, et üksteist toetades ning Lissaboni strateegia vaimus reforme läbi viies tuleme sellest kriisist välja tugevamatena kui enne,» ütles Kelam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles