Afganistani burkavastane pälvis Rootsi inimõigusauhinna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sima Samar
Sima Samar Foto: SCANPIX

Afganistani inimõigusaktivist, endine minister ja burkavastane Sima Samar võitis eile alternatiiv-Nobeliks kutsutava Õige Eluviisi auhinna (Right Livelihood Award), millega tunnustatakse inimesi, kes teiste elu paremaks muudavad.

Samar (55) sai Jakob von Uexkülli poolt 1980. aastal asutatud rahvusvahelise auhinna «kauaaegse ja julge pühendumise eest inimõigustele, eriti naiste õigustele ühes maailma keerukaimas ja ohtlikemas piirkonnas», öeldi preemiakomisjoni avalduses.

Meditsiiniharidusega Samar põgenes 1984. aastal Pakistani, kui tema abikaasa Afganistani kommunistliku režiimi poolt vahistatuna kadunuks jäi.

2001. aastal naasis naine kodumaale ja temast sai oma riigi esimene naiste asjade minister. Kuue kuu pärast oli ta aga Kanadas antud intervjuus šariaadiseaduste kritiseerimise tõttu sunnitud tagasi astuma.

2002. aastal sai Samarist Afganistani sõltumatu inimõiguskomisjoni juht ja ta peab seda ametit tänini. 2005.- 2009. aastani töötas ta ÜRO inimõiguste eriraportöörina Sudaanis.

Samar jagab Õige Eluviisi auhinda USA politoloogi Gene Sharpiga (84), keda žürii iseloomustab kui maailma parimat eksperti «vägivallatu revolutsiooni» asjus, ja Suurbritannia relvaekspordi vastu võitleva valitsusvälise organisatsiooniga Campaign Against Arms Trade.

Auhinnaga kaasneb 150 000 euro suurune rahaline preemia, mille kolm laureaati omavahel ära jagama peavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles