Leedu kaitseminister taunis Venemaa jõudemonstratsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė
Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė Foto: SCANPIX

Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė nimetas taktikalise raketi Totška katsetust Kaliningradi oblastis jõudemonstratsiooniks ning kutsus Venemaad läbipaistvusele.

Juknevičienė ütles täna BNSile, et tuumalõhkepäid kanda suutva raketi katsetamine Kaliningradi oblastis kinnitab regiooni jätkuvat militariseerimist. Ta väljendas kahtlusi selle mõttekuses, kuna Baltimaad on tema sõnul rahumeelsed riigid, kes pürgivad parema majandusliku koostöö ja heanaaberluse poole.

«Kui sellised katsetused tõepoolest toimusid, siis kinnitab see vaid veel kord, et Venemaa üritab demonstreerida Läänemere regioonis sõjalist võimsust ning et militariseerimise protsess kestab juba mitte esimest aastat. Me teame, et selline jõudemonstratsioon ei soodusta usaldust naabrite seas,» märkis minister.

«Minu jaoks napib Vene poolelt avatust ja läbipaistvust, et sellistest katsetustest vähemalt lähinaabreid eelnevalt teavitataks. Kõigile Leedus toimunud väeõppustele, olgu need siis NATO õppused või meie omad, kutsume neid vaatlejatena. See on ju ikkagi ohtlik relvastus, Kaliningradi oblasti territoorium on väike. Ja on arusaadav, et naabritel on palju küsimusi selle kohta, miks sellised asjad toimuvad,» selgitas ta.

Venemaa Lääne sõjaväeringkonna pressiteenistus teatas kolmapäeval taktikalise raketi Totška edukast katsetamisest Kaliningradi oblastis toimunud õppuste käigus.

Tegemist oli maa-maa tüüpi raketi esimese katsetusega Kaliningradi oblastis viimase kolme aasta jooksul. Rakett saadeti teele Balti laevastiku polügoonilt Pavenkovos.

Lühimaa ballistiline rakett Totška (NATO klassifikatsiooni järgi SS-21 Skarabeus) on mõeldud maismaal asuvate luuresüsteemide, juhtimiskeskuste, lennuväljade, laskemoona- ja kütuseladude ja teiste sihtmärkide ründamiseks. Totška võib sihtkohta toimetada nii tava-, keemia- või tuumalõhkepea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles