Los Angeleses vahistati islamivaenuliku filmi arvatav autor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograafid ja operaatorid Californias Cerritoses asuva maja juures, mis oletuste järgi kuulub Nakoula Basseley Nakoulale.
Fotograafid ja operaatorid Californias Cerritoses asuva maja juures, mis oletuste järgi kuulub Nakoula Basseley Nakoulale. Foto: SCANPIX

USAs Los Angeleses vahistati eile mees, keda peetakse moslemimaades rahutused vallandanud islamivaenuliku amatöörfilmi autoriks.

Los Angelese kohus otsustas mehe ilma kautsjoni võimaluseta vahi alla jätta. Prokuratuuri sõnul on 55-aastane Basseley Nakoula rikkunud varasema pangapettuse eest määratud tingimisi karistust.

Prokurör Thom Mrozek rääkis, et karistuse tingimuste kohaselt ei tohtinud Nakoula ilma järelevalveametniku nõusolekuta kasutada viie aasta jooksul ei arvutit ega internetti. Nakoula mõisteti 2010. aastal 21 kuuks tingimisi vangi.

Egiptusest pärit Los Angeleses elav koptiusku Nakoula on kõmulise filmi «Moslemite süütus» arvatav režissöör, stsenarist ja produtsent, tehes ajakirjanduse andmeil seda varjunime Sam Bacile all.

Prohvet Muhamedi mõnitav film vallandas septembris paljudes islamiriikides Ameerika-vastased rahutused. Liibüa suuruselt teises linnas Benghazis sai 11. septembril raevus rahvahulga rünnakus USA konsulaadile surma suursaadik ja veel kolm ameeriklast.

Segase valmimislooga filmi 14-minutiline lõik ilmus internetti juulis, kaks kuud enne vägivalla vallandumist. Nakoula läks pärast rahutuste puhkemist pakku, kartes ilmselt oma turvalisuse pärast.

Filmis näidatakse prohvetit seelikuküti, usupetise ja lapsepilastajana. Selles osalenud näitlejannad on süüdistanud Nakoulat filmi tegeliku sisu kohta valetamises ja dialoogide hilisemas dubleerimises, üks neist on pöördunud ka kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles