Albaania tagaotsitud luureohvitser elas Londonis abiraha peal

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London
London Foto: SCANPIX

Piinamiste ja inimröövide pärast taga otsitud endine Albaania salapolitseinik sai rohkem kui tosina aasta eest Suurbritannias asüüli, esinedes Kosovo põgenikuna, kuid jäi nüüd abiraha taotledes haledal kombel vahele.


Briti võimud suutsid viimaks tabada pikalt valenime all elanud 55-aastase Ilir Kumbaro tänu sellele, et mees kirjutas järjekordse toetuse saamiseks tehtud avaldusele kogemata alla oma tegeliku nime, vahendas

BBC New

s.

1996. aastal asüüli paludes esitles mees ennast immigratsiooniametnikele hoopis Kosovo põgeniku Shaqa Shatri nime all ning suutis veenda kõiki, et ta põgeneb Serbia võimude tagakiusamise eest.

Selle valeidentiteedi all anti mehele tähtajatu elamisluba ja kohalik isikutunnistus, misjärel ta võis vabalt elada Londoni lääneosas ja saada ka töövõimetustoetust, kuna ta väitis end kannatavat depressiooni ja traumajärgse stressi all.

Kumbaro elas ühes sotsiaalmajas Fulhamis koos inimestega, keda arvatakse olevat tema naine ja poeg. 13 aasta jooksul pole teda töö- ja pensioniameti andmetel kordagi värvatud. Oma salaelu oleks tagaotsitud albaanlane võinud ka rahumeeli jätkata, kui poleks juhtunud saatuslikku eksitust.

Nimelt kirjutas mees järjekordsele abirahataotlusele, mis tuli tervishoiuametile esitada, kogemata alla oma tegeliku nime ja ehkki ta tühistas hiljem selle sissekande, jõudsid Briti detektiivid sellele juba jälile saada.

2. septembril eelmisel aastal ilmuski Scotland Yard albaanlase ukse taha. Kahtlusalune kinnitas ka neile, et ta on Shaqa Shatri ja temaga samas korteris elab naissoost sugulane Naxhie Axemi ja sõber Ervin Kumbaro.

Interpol saatis aga kaks nädalat hiljem tõendid, mis näitasid, et Kumbarol on tõesti poeg nimega Ervin ning ka naine nimega Vjollica ja viimase fotodel oli sarnasus Naxhie Azemi välimusega.

Samuti leiti tõelise Shaqa Shatri pilte, mis ei olnud üldse Kumbaro moodi, samas kui vanadel Albaania arhiivifotodel olnud noorem Kumbaro sarnanes väga Fulhamis elava mehega.

Westminster magistraadi kohtunik jõudis eile otsusele, et tema ette toodud mees on ilmselgelt Ilir Kumbaro ning juhtum tuleb saata riigisekretärile, kes peab otsustama, kas kohtualune riigist välja saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles