Valgevene liigub surmanuhtluse moratooriumi suunas

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valgevene on lähenemas surmanuhtluse moratooriumi väljakuulutamisele, teatas kolmapäeval kõrge justiitsametnik.


Valgevene on üritanud parandada suhteid Euroopaga, kes on teda aastaid süüdistanud inimõiguste rikkumises.


Minsk vabastas mullu mitmeid poliitvange, pärast mida Euroopa Liit tühistas president Aleksandr Lukašenkole kehtestatud reisikeelu.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel on Valgevenes alates 1991. aastast hukatud umbes 400 inimest. Valgevene on ainus Euroopa riik ning endine nõukogude liiduvabariik, mis siiani surmanuhtlust rakendab.

«Me oleme põhimõtteliselt lähenemas surmanuhtluse moratooriumile,» ütles ülemkohtu aseesimees Valeri Kalinkovitš.

«Surmanuhtlust rakendati 2008. aastal kahe inimese suhtes,» viitas ta.

Amnesty teatas teisipäeval avaldatud raportis, et mullu hukati Valgevenes neli inimest. Võrdluseks - 1998. aastal hukati 48.

Valgevene võimud on kinnitanud, et surmanuhtlus on riigi siseasi, ning osutavad seejuures 1996. aastal korraldatud referendumile, mille käigus enamus inimesi hääletas surmanuhtluse säilitamise poolt.

Valgevene on esitanud avalduse ühinemiseks Euroopa Nõukoguga, ühe vanima inimõigusinstitutsiooniga, ent ei saa seda teha, kuni pole surmanuhtlust keelustanud. Ka Euroopa Liit nõuab surmanuhtluse keelamist enne seda, kui soovi avaldnud riigid blokiga ühineda saavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles