Venemaa kardab uimastitulva Afganistanist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heroiinisõltlane.
Heroiinisõltlane. Foto: SCANPIX

Venemaa uimastikontrolliagentuuri juht ütles, reedel, et tunneb hirmu Afganistani narkootikumide ees, mis hakkavad hoogsalt Venemaale jõudma, kui NATO 2014. aastal oma väed välja viib.

«Meie hinnangul moodustavad Afganistanist pärit opiaadid kuni 30 protsenti kõigist Venemaa narkootikumidest,» ütles Viktor Ivanov Tadžikistani pealinnas Dušanbes Pakistani, Afganistani ja Tadžikistani narkotõrjeametnikega kohtudes.

Lakkamatu uimastite vool Afganistanist on olnud pikka aega Venemaa ja USA vaheline tüliõun. Moskva heidab rahvusvahelistele julgeolekujõududele (ISAF) ette, et nad ei näe piisavalt vaeva Afganistani uimastitootmise ja -kaubanduse peatamisega.

Kui ISAFi mandaat 2014. aastal lõppeb, «jõuab ilmselt mustale turule hiiglaslik kogus narkootikume», mida hoitakse praegu mägedes kõrvalistes kohtades.

Ivanovi hinnangul on tegemist kogusega, mis vastab umbes 15 000 - 20 000 tonnile oopiumile. «See on hiiglaslik oopiumivaru, mis võimaldab jätkata kauplemist veel 10 aastat ka juhul, kui oopiumitootmine lõpetatakse.»

Venemaal on maailma suurim heroiinisõltlaste protsent ja riigis on ametlikel andmetel umbkaudu viis miljonit narkomaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles