Albaania piinaja kaksikelu sai lõpu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilir Kumbari
Ilir Kumbari Foto: top-channel.tv

Kodumaal piinamises ja inimröövis süüdistatav endine Albaania luureülem Ilir Kumbaro (55) on elanud viimased 13 aastat Londonis, kuna suutis Briti võime panna uskuma, et ta on hoopis Kosovo põgenik. Üleeile andis Londoni kohus valitsusele soovituse mullu septembris vahistatud mees Albaaniale välja anda.


Kohtunik Howard Riddle ütles BBC teatel, et tal pole kahtlustki – süüpingis viibiv isik on Ilir Kumbaro. «Pean saatma selle juhtumi valitsusele, et nad otsustaks, kas kostja peaks riigist välja saatma,» märkis Riddle.



Kumbaro palus Suurbritannialt varjupaika 1996. aasta augustis ning esitles end Kosovo põgeniku Shaqa Shat­rina, keda serblased taga kiusavad. Briti immigratsiooniametnikud uskusid mehe juttu ning andsid valeidentiteedi all riiki saabunud Kumbarole tähtajatu loa riiki jääda. Ühtlasi väljastati talle Briti pass.



Kumbaro elas Briti riiklikust abirahast ning sai koguni teovõimetushüvitist, kuna väitis võimudele, et kannatab depressiooni ja traumajärgse stressi all. Tema elupaigaks sai Fulhami elamurajoon Londoni lääneosas, kus ta elas koos oma abikaasa ja pojaga. Briti sotsiaalministeeriumi teatel pole riigil mingeid tõendeid, et Kumbaro viimase 13 aasta jooksul kusagil ametlikult töötanud oleks.



Mees olekski võinud jääda Londonis redutama, kui ta poleks teinud halenaljakat eksimust. Oma abiraha saamiseks pidi Kumbaro end võimude juures registreerima. Ent valenime Shaqa Shatri asemel märkis Kumbaro kummalisel põhjusel ankeedile oma õige nime. Kohalik omavalitsus otsustas abiraha maksmisest keelduda ning sellest piisas, et Briti uurijad asja menetlema hakkaksid.



Samuti tegid Albaania võimud mullu juunis Suurbritanniale palve Albaanias kurikuulus mees vahistada seoses piinamis- ja inimröövilooga. BBC teatel süüdistatakse Kumbarot ärimehe ja poliitilise aktivisti, viie lapse isa Remzi Hoxha piinamises 1995. aastal. Hoxhat pole hiljem kordagi nähtud. Hoxha juhtumit uurinud Amnesty Internationali sõnul on neil andmeid, et Hoxha piinati surnuks.



Mullu 2. septembril vahistasidki Scotland Yardi uurijad end Shatriks nimetava mehe tolle Fulhami korteris. Politseile ütles ta, et ta pole Ilir Kumbaro, vaid Shaqa Shatri ning et tema korteris elavad isikud pole tema naine ja poeg, vaid nõbu Naxhie Axemi ja sõber Ervin Kumbaro.



Kuid kaks nädalat pärast vahistamist saatis Interpol Londonisse tõestuse, et Kumbarol on abikaasa Vjollica ja 1980. aastal sündinud poeg Ervin. Scotland Yardi teatel on Vjollica Kumbaro väga sarnane Naxhie Axemiga.



Politsei avastas ka foto tõelisest Shaqa Shatrist, kelle identiteedi Kumbaro varastas. Tegemist on 63-aastase kosovolasega, kes ei näe üldse Kumbaro moodi välja. Kuid Albaania luuretoimikutest pärit Kumbaro fotod olid äravahetamiseni sarnased Fulhamis elava mehega, kes end Shaqa Shatriks nimetas.



Tõenäoliselt saadetakse Kumbaro nüüd tagasi Albaania pealinna Tiranasse, kus tema üle sealsed võimud kohut mõistavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles