Taiwani eelmist presidenti ähvardab eluaegne vangistus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taiwanis astus täna korruptsioonis süüdistatuna kohtu ette vähem kui aasta eest ametist lahkunud eelmine president Chen Shui-bian, keda süüdimõistmise korral ähvardab vangistus elu lõpuni.


Chen on esimene ekspresident, kes saareriigis peab kohtus oma väidetavate tegude pärast vastust andma. Täna toodi endine riigipea kohtusaali käeraudades, vahendas AFP.

58-aastast poliitikut süüdistatakse esialgu altkäemaksus, kuid järjekorras ootavad ka süüdistused kelmuses, rahapesus, võimu kuritarvitamises ja väljapressimises.

Taiwanit juba kuid pinges hoidnud juhtum on täis nii poliitilist kui ka perekondlikku intriigi. Prokuratuur alustas ametlikku juurdlust kohe, kui eelmise presidendi ametiaeg lõppes ja ta immuniteedi kaotas.

Chen toodi kohtu ette, kuna väidetavalt sai ta oma naise Wu Shu-cheni abilise kaudu presidendiks oleku ajal 400 miljonit Taiwani dollarit ühe maatehingu võimaldamise eest, mida endine riigipea ise eitab.

Samas tunnistab ta, et tema abikaasa on võtnud raha vastu ühelt teiselt ärimehelt, kes müüs riigile maad turuhinnast märksa kallimalt. Ekspresident kinnitas samas, et tea sellest midagi ei teadnud ja see oli lihtsalt poliitiline annetus.

Chen tõrjub kõiki süüdistusi ning väidab, et tema vastu on alustatud nõiajahti liiga karmide seisukohtade pärast Hiina Rahvavabariigi suhtes, mis ei sobi kokku saareriigi uue presidendi Ma Ying-jeou poliitikaga.

Ma on hakanud oma esimesel ametiaastal kiiresti suhteid Pekingiga parandama, ehkki kommunistlik rahvavabariik ei tunnista Taiwani sõltumatust ja peab seda oma territooriumiks. Kuni eelmise aastani puudusid kahe riigi vahel sidemed peaaegu täielikult.

Cheni naine, poeg ja minia on samas juba tunnistanud end süüdi rahapesus ning kokku üksteist isikut tunnistavad mingisugust seadusrikkumist alanud protsessi asjus.

Sellegipoolest on osa õiguseksperte avaldanud muret juhtumi käsitlemise üle, muu hulgas kohtu otsuse pärast endine president juba enne protsessi kinni pidada ning eesistuvat kohtunikku vahetada.

Eelmisel kuul lükati tagasi süüdistatava apellatsioon enda kinnipidamise vastu, sest ta võivat koos teiste kohtualustega püüda hävitada asitõendeid.

Cheni suhtes algatatavate teiste protsesside kuupäevad pole veel paika pandud. Süüdimõistmise korral ähvardab teda eluaegne vabadusekaotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles