Riigitelevisioon: Gruusia valimisi juhib opositsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni juht Bidzina Ivanišvili.
Opositsiooni juht Bidzina Ivanišvili. Foto: SCANPIX

Gruusia esmaspäevaseid parlamendivalimisi juhib miljardär Bidzina Ivanišvili opositsiooniliit, selgus esimestest lävepakuküsitlustest.

Riigitelevisiooni kohaselt on Ivanišvili koalitsioonile antud 35 ja president Mihheil Saakašvili valitsuserakonnale 30 protsenti häältest, 32 protsenti keeldus küsimusele vastamast.

Ka erakanalid Rustavi 2 ja Imedi TV prognoosivad edu opositsioonile: Ivanišvili leeri toetas nende järgi 51 ja Saakašvili erakonda 41 protsenti vastanuist, vahendas portaal civil.ge.

Mõlemad küsitlused põhinevad esialgsetel andmetel: riigitelevisiooni oma kella 17.30 (Eesti aja järgi 16.30) ja erakanalite oma kella 16.00 seisuga.

Sellised arvud ei pruugi kajastuda parlamendikohtade tegelikus jaotuses, sest 77 mandaati selgitatakse üleriigiliste nimekirjade alusel ja ülejäänud 73 ühemandaadilistes ringkondades.

Ivanišvili kuueparteiline koalitsioon Gruusia Unistus on esitanud Saakašvilile tõsiseima väljakutse alates presidendi võimuletulekust 2003. aasta roosirevolutsiooni järel.

Valimiste eel andis enamik arvamusuuringuid edumaa Saakašvili valitsuserakonnale Ühtne Rahvuslik Liikumine, millel on praegu 150-kohalises parlamendis 119 kohta. Presidendi kampaaniat tumestasid aga valimiste eel avalikkuse ette tulnud vangide piinamis- ja vägistamisjuhtumid, mis on osa grusiinidest tänavale protestima toonud ning sundinud kaks ministrit tagasi astuma.

Valimisi peetakse 4,5 miljoni elanikuga Gruusia demokraatia proovikiviks. Euroopa Liit ja USA on rõhutanud, et demokraatia areng on tähtis ka Thbilisi püüdluste valguses ühineda NATO ja teiste lääne organisatsioonidega.

Valimistele lisab tähtsust tõik, et pärast Saakašvili ametiaja lõppu 2013. aastal jõustuvad põhiseadusmuudatused, mis annavad parlamendile ja peaministrile presidendi arvel rohkem võimu.

Saakašvili ütles esmaspäeval pealinna Thbilisi valimisjaoskonnas häält andes, et käesolevatel parlamendivalimistel «otsustatakse Gruusia riikluse saatus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles