Saakašvili tunnistas valimiskaotust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili valimas.
Gruusia president Mihheil Saakašvili valimas. Foto: SCANPIX

Gruusia president Mihheil Saakašvili tunnistas võimuerakonna kaotust eilsetel parlamendivalimistel.

«On selge, et Gruusia Unistus võitis enamuse,» ütles Saakašvili telepöördumises, viidates Gruusia opositsiooniühendusele, mis on end juba ka valimiste võitjaks kuulutanud, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Te teate väga hästi, et selle liidu (Gruusia unistuse - toim) vaated on minu jaoks täiesti vastuvõetamatud. Meie vahel on väga sügavad erinevused ja me usume, et nende vaated on äärmiselt valed,» märkis Saakašvili, kes on varem hoiatanud, et Gruusia Unistus juhib riigi Läänest eemale tagasi Moskva mõjusfääri.

Ka rõhutas Saakašvili oma kõnes 2003. aasta rooside revolutsiooni olulisust nii Gruusia kui ka kogu maailma jaoks.  

«Seetõttu olen ma sügavalt veendunud, et lõpuks, olenemata neid saavutusi lähikuudel või aastatel ähvardavatest ohtudest, on nende hävitamine võimatu,» lisas rooside revolutsiooniga võimule tulnud riigipea.

«Opositsioonijõuna võitleme meie riigi tuleviku nimel, me võitleme kõige nimel, mis on viimastel aastatel saavutatud nii võitluses korruptsiooni ja kuritegevusega, mis puudutab Gruusia moderniseerimist, uute institutsioonide ehitamist, et kaitsta neid nii palju kui võimalik ning säilitada neid tulevastele põlvedele,» lisas Saakašvili.

«Ma usun, et tulevikus pole alternatiivi progressile, Gruusia arengule ning me kõik jätkame selle veendumusega oma võitlust, hoolimata tänase päeva väljakutsetest,» lõpetas Saakašvili oma pöördumise.

Veel eile ei soovinud riigipea kaotust tunnistada, rõhutades, et esialgsetest valimistulemustest ei maksa kaugeleulatuvaid järeldusi teha.

Kui loetud on veerand häältest, on Gruusia Unistus kogunud 53,19 protsenti ja valitsuserakond Ühtne Rahvuslik Liikumine 41,51 protsenti häältest.

Ametlike tulemuste selgumine ja see, milliseks kujuneb jõudude tegelik vahekord Gruusia 150-kohalises parlamendis, kus 77 mandaati selgitatakse üleriigiliste nimekirjade alusel ja ülejäänud 73 ühemandaadilistes ringkondades, võib võtta päevi.

Kui Saakašvili juhitavad jõud peaksid aga kaotama, tähendaks see esimest korda Gruusia ajaloos, kui valitsus vahetub valimiste teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles