Romney ja Obama vaidlesid esimeses debatis majanduse ning maksude üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (vasakul) ja Mitt Romney
Barack Obama (vasakul) ja Mitt Romney Foto: SCANPIX

USA presidendikandidaat Mitt Romney alustas esimest valimistele eelnevat teledebatti ründavalt, süüdistades president Obama majanduspoliitikat riigi keskklassi purustamises.

«Ma kardan, et me oleme liikumas teed pidi, mis ei ole olnud edukas,» ütles Romney, kes võitleb oma poliitilise tuleviku eest, püüdes jõudude vahekorda ametisoleva presidendiga muuta ajal, kui küsitlustulemused näitavad, et kuu aega enne valimisi kaotab vabariiklane Romney Obamale mitmes olulises õõtseosariigis.

Vabariiklase hinnangul on presidendi maailmavaade nelja ametiaasta jooksul muutumatuks jäänud, propageerides suuremat valitsust, suuremaid föderaalkulutusi, kõrgemaid makse, rohkem regulatsioone.

«Presidendil on väga sarnased vaated selle ajaga, kui ta neli aastat tagasi kandideeris, et parem on suurem valitsus, suuremad kulutused, kõrgemad maksud ja rohkem regulatsioone. Ma olen arvamusel, et eriti on presidendi võimuloleku ajal liialdatud regulatsioonidega ja see teeb majandusele kahju,» ütles Romney.

«Ma olen mures, sest minu silmis ei ole see Ühendriikide jaoks õige lähenemine. Ma taastan elujõu, mis paneb Ameerika uuesti tööle,» lisas Romney.

Demokraat Obama sõnul toob Romney poliitika endaga kaasa 5,4 triljoni dollari suuruse rikkaid soosiva maksukärpe ning tema hinnangul pole vabariiklane selgitanud, missugused kitsaskohad maksusüsteemis ta õigupoolest sulgeks.

«Kuberner Romney esindab arusaama, mille kohaselt rikaste poolde kaldu maksukärped ning regulatsioonide vähendamine asetab meid paremasse seisu, kuid mina olen teistsugusel seisukohal,» ütles Obama ning kutsus Romneyt üles majanduslikult mõtlema.

Romney hinnangul oli kõik, mida president tema maksuplaani kohta ütles, ebatäpne ning tema ei kavatse läbi suruda 5 triljoni suurust maksukärbet. Obama süüdistas seepeale vabariiklast oma kampaanialubadusest taganemises, mis viis arvamustevahetuseni.

Obama väitis teledebati käigus ühtlasi, et presidendikandidaat Mitt Romney plaanid vähendada eelarvepuudujääki ilma makse tõstmata on matemaatiliselt võimatu ja sunnib paratamatult kärpima hariduse ja tervishoiu arvelt.

«Kui valida selline tasakaalustamata lähenemine, siis tähendab see seda, sa pead vähendama investeeringuid koolidesse ja haridusele ning samuti mõjuvat kokkuhoidu tervishoiu arvelt,» tõdes Obama.

«Minu arvates ei ole see Ameerika jaoks õige tee,» ütles president.

Romney süüdistas Obamat vastuseks taas ebatäpsustes ja hämamises vabariiklaste maksuplaanide kritiseerimisel.

«Niisama hästi kui kõik, mis ta mu maksuplaanide kohta ütles, on kahjuks ekslik ja ebatäpne,» kinnitas Romney.

«Kui president peaks saama tagasi valitud, siis te näete keskklassi kitsikuses, kahanevaid sissetulekuid ja kroonilist tööpuudust - 43 kuud järjest on tööpuudus üle kaheksa protsendi,» hoiatas Romney.

Obama ja Romney jõudsid pärast 500 miljoni dollari peamiselt negatiivse alatooniga reklaamiklippidele kulutamist ning üksikküsimustes teineteise ründamist lõpuks debatini. Mõned minutid enne Jim Lehreri esimest küsimust vahetasid esimene leedi Michelle Obama ning Ann Romney viisaka suudluse.

Mitmed viimase aja küsitlused on näidanud tihedat rebimist, mida Obama mõne protsendiga siiski juhib.

Obama klammerdub napile edule ning üritab halbu endeid trotsides võita Teise maailmasõja järel kõigest teise demokraadina endale taasvalimist Valgesse Majja. Peaaegu kõikides olulistes õõtseosariikides küsitluste järgi Obamale kaotav Romney vajab oma kampaaniale uut impulssi, et koguda võiduks piisavad 270 valijameestekogu häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles