Läti president usub koalitsiooni püsimisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš
Läti president Andris Bērziņš Foto: SCANPIX

Läti president Andris Bērziņš usub praeguse võimuliidu püsimisse, ehkki rahvuslaste ühendus esitas ultimaatumi, mille kohaselt toetab tuleva aasta riigieelarvet üksnes täiendava 31 miljoni lati (44 miljoni euro) eraldamisel demograafiliste probleemide lahendamiseks.

«Mul on kindlustunne, et valitsus jääb tööle. See ei ole küsimus, mis põhjustaks nii tõsiseid raskusi,» ütles riigipea täna telekanalile LNT.

Ta osutas, et koalitsioon on moodustanud selles küsimuses kompromissini jõudmiseks töörühma, ent lisas, et samuti on selge, et nii suurt rahaeraldist, nagu seda nõuavad rahvuslased, ei ole võimalik eelarvest teha.

«Ma usun, et tegemist on sisemise restruktureerimise küsimusega... On ilmselge, et osal koalitsioonipartneritel on ambitsioonid suuremad kui positsioon... Sellel pole mingit pistmist demograafiaga,» märkis Bērziņš.

Läti valitsus kiitis 25. septembril heaks 2013. aasta riigieelarve projekti, milles on kavandatud puudujäägiks 221,1 miljonit latti ehk 1,4 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Parlament otsustab neljapäeval, kas saata eelarve komisjonidesse ülevaatamiseks.

Peatselt pärast seda, kui valitsus eelarvele heakskiidu andis, tegi rahvuslaste ühendus avalduse, et eelarvest tuleb eraldada täiendavad 31 miljonit latti demograafiaküsimuste lahendamiseks. Ühendus ütles, et toetus nende ettepanekule otsustab partei toetuse eelarve eelnõule teisel lugemisel.

Peaminister Valdis Dombrovskis ütles BNSile varem, et ta on kindel rahvuslaste ühenduse toetuses eelarvele esimesel lugemisel, ning et koalitsioon on moodustanud töörühma, et otsida kompromisse ja ressursse demograafiat edendavate meetmete jaoks. Samas kinnitas ta, et täiendavat raha otsides tuleb meeles pidada, et tuleva aasta riigieelarve puudujääki ei tohi suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles