Putin kinkis Tadžiki presidendile sünnipäevaks snaipripüssi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) ja tema Tadžiki kolleeg Emomali Rahmon täna Dušanbes.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) ja tema Tadžiki kolleeg Emomali Rahmon täna Dušanbes. Foto: SCANPIX

Dušanbes visiidil viibiv Vene president Vladimir Putin kinkis täna 60. sünnipäeva tähistavale Tadžiki riigipeale Emomali Rahmonile Venemaal toodetud täpsuspüssi.

Putin viskas oma ametivennaga ka nalja, et kirjutab Rahmoni soovi korral alla ükskõik millisele lepingule, kuna on tema juubel. Putin ise tähistab oma 60. sünnipäeva ülehomme.

Visiidi käigus allkirjastasidki kahe riigi kaitseministrid lepingu, mille raames saab Venemaa veel 30 aastat Tadžikistanis peaaegu tasuta oma sõjaväebaasi säilitada. Venemaa on Tadžikistanis asuvasse 201. sõjaväebaasi saatnud oma suurima väekontingendi – üle 6000 sõduri – väljaspool riigi piire, vahendas Reuters.

Tadžikistan on Kesk-Aasias Venemaa peamine liitlane võitluses narkoäri ja islamiäärmuslaste vastu.

Vastutasuks lubab Venemaa riiki sisse senisest rohkem Tadžiki töömigrante, kelle kodumaale saadetav raha on Kesk-Aasia riigi majanduse jaoks hädavajalik.

Tadžikistan on Kesk-Aasias Venemaa peamine liitlane võitluses narkoäri ja naaberriigist Afganistanist mujale liikuvate islamiäärmuslaste vastu.

Putini välisnõuniku Juri Ušakovi sõnul maksab Venemaa baasi rendilepingu pikendamise eest üksnes sümboolse summa, leppe raames tagatakse Vene sõduritele ja nende pereliikmetele ka diplomaatiline puutumatus.

Tadžiki president on võimul olnud alates 1992. aastast ning kandideerib tuleva aasta novembris uueks seitsmeaastaseks ametiajaks. Riik peab 15 aastat pärast kodusõja lõppu endiselt võitlust islamimässulistega ning elanikud kannatavad kroonilise vaesuse käes. Tegemist on kõige vaesema endise liiduvabariigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles