Briti monarhid võivad edaspidi abielluda ka katoliiklastega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti troonipärija kroonprints Charles poegade Harry (keskel) ja Williamiga (paremal).
Briti troonipärija kroonprints Charles poegade Harry (keskel) ja Williamiga (paremal). Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia võib kehtetuks muuta sajanditevanuse diskrimineeriva seaduse, mille järgi monarhid ei tohi abielluda katoliiklastega ja meessoost troonipärijatel on eesõigus.


Peaminister Gordon Brown peab kuninganna Elizabeth II-ga läbirääkimisi, et muuta 1701. aastast pärinevat seadust, mis loodi ajal kui Inglismaa ja roomakatoliiklased olid vaenujalal, kirjutas Reuters.



Browni sõnul oleks sellise reformi pidanud juba ammu läbi viima. Jõustumiseks peab seadus saama kõigi 53 Briti Rahvaste Ühenduse riikide heakskiidu.

Seadus võeti vastu pärast 1688. aasta Kuulsat revolutsiooni, kui katoliiklasest kuningas James II maha võeti ja tema protestandist tütar Mary ning tolle hollandlasest abikaasa Oranje William tema asemele kutsuti.

Statuudi järgi saavad meessoost järglased troonipärimisel automaatselt eelise, monarhid peavad olema protestandid ja katoliiklasega abiellumine on kuningale või kuningannale keelatud.

Erinevalt ülejäänud punktidest ei kavatse peaminister aga veel kehtetuks muuta nõuet, et monarh ise ei tohi olla katoliiklane. Monarh on ka anglikaani kiriku pea ja peab seetõttu olema protestant, kui riigi ja kiriku vahelisi suhteid samuti ei reformita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles