Kremli inimõigusnõukogu liige: nälgiv Ukraina lendur võib surra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadežda Savtšenko 10. veebruaril kohtus.
Nadežda Savtšenko 10. veebruaril kohtus. Foto: SCANPIX

Alates suvest Venemaal vangis hoitav ukrainlannast lendur Nadežda Savtšenko võib näljastreigi tõttu paari päeva jooksul surra, ütles Kremli inimõigusnõukogu liige Jelena Masjuk.

Sõjaväelendurit kurikuulsas eeluurimisvanglas Matrosskaja Tišina külastanud Masjuki sõnul on 33-aastase Savtšenko seisund järsult halvenenud. «Tema siseorganeid tabavad tõsised probleemid. Nadežda Savtšenko võib surra paari päeva jooksul,» teatas Masjuk nõukogu veebilehel tehtud avalduses.

Masjuki sõnul tuleks Savtšenko, kes jätkab Vene vanglas kolmandat kuud näljastreiki, vanglast vabastada. Masjuk pöördus ka teiste nõukogu liikmete poole üleskutsega toimetada Savtšenko kas Ukraina Moskva saatkonda või Savtšenko kaitsjate poolt muretsetavasse korterisse.

Vene võimud süüdistavad Savtšenkot kahe Vene riikliku tele- ja raadiokompanii ajakirjaniku tapmisele kaasaaitamises Ida-Ukrainas toimuvas sõjas. Süüdistuse järgi edastas Ukraina vabatahtlike pataljonis Aidar võidelnud elukutseline lendur Savtšenko Ukraina armee suurtükiväelastele ajakirjanike asukoha, mille peale avati surmav tuli. Savtšenko väitel on see väljamõeldud süüdistus, mis esitati talle pärast seda, kui ta langes vangi Ukraina nn separatistide kätte ning viidi väevõimuga Venemaale.

Ukraina üldsus peab möödunud aasta 13. detsembril näljastreiki alustanud Savtšenkot Venemaaga Donbassi pärast peetava väljakuulutamatu sõja pantvangiks. Paljude ukrainlaste jaoks on sügisel Ukraina parlamenti valitud Savtšenkost saanud juba ligi aasta kestnud vastasseisu sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles