Nemtsov ärgitas mõned tunnid enne surma Ukraina konflikti lõpetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede hilisõhtul Moskvas kesklinnas tapetud Vene opositsioonipoliitik Boriss Nemtsov andis kolm tundi enne oma surma intervjuu raadiojaamale Ehho Moskvõ, milles mõistis hukka president Vladimir Putini tegevuse Ukrainas ja kutsus seda konflikti lõpetama.

Nemtsov ärgitas 45 minutit kestnud usutluses kuulajaid osa võtma 1. märtsil Moskvasse kavandatud opositsioonimarsist, kus oli plaanis nõuda sõja lõpetamist.

Tolle ürituse organiseerijad kavandavad nüüd korraldada samal päeval Moskva kesklinnas Nemtsovi mälestusmarsi. Linnavõimud andsid laupäeval selleks loa.

Opositsioonipoliitiku arvates on Venemaa praegune majanduskriis Ukrainas rakendatud Putini pöörase poliitika tulemus.

«Kriisi võtmepõhjuseks on agressioon (Ukrainas); sellele järgnenud sanktsioonide ja isolatsiooni tõttu lõigatakse Venemaa ära kaasaegsest tehnoloogiast,» sõnas ta.

«See on riigi jaoks kohutav löök. Investeeringuid pole. Kapitali väljavooluga kadus 150 miljardit dollarit ning see kõik on hulluse tulemus, mille nimeks on Ukraina-vastane agressioon.»

Nemtsov vaidles vastu ajakirjanikule, kelle arvates oli Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerimine õigustatud, sest seda pooldas enamus poolsaare venekeelsest elanikkonnast.

«Enamus Krimmis elavaid inimesi tahtsid olla Venemaaga - see on lihtne tõde. Kuid selles pole küsimus. Küsimus on selles, et käituda tuleb mitte kellegi ihade alusel, vaid kooskõlas seadusega ning rahvusvahelisi kohustusi järgides,» ütles Nemtsov.

Poliitik soovis näha korrumpeerunud Vene poliitikute vastutusevõtmist, sõjaliste kulutuste vähendamist poole võrra ning hariduseelarve suurendamist.

Sügavalt lõhestunud opositsioonil on raskusi Venemaal oma sõnumi kuuldavaks tegemisega, tunnistas Nemtsov.

Nemtsov kutsus üles tühistama Vene riigitelevisioonis levinud vaikivat reeglit, mille alusel ei lasta eetrisse opositsiooni esindavaid hääli.

«Loomulikult vajame riigis poliitilisi reforme.»

«Kui võim on koondunud ühe inimese kätesse ja see isik valitseb igavesti, siis lõpeb kõik täieliku katastroofiga,» lisas poliitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles