Ida-Ukrainas võitlev Läti radikaal: jõudsin siia Tallinna kaudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beness Aijo sotsiaalvõrgustiku Facebook kontol avaldatud foto.
Beness Aijo sotsiaalvõrgustiku Facebook kontol avaldatud foto. Foto: Facebook

Läti kodanikust kommunistliku radikaali Beness Aijo kinnitusel jõudis ta Ida-Ukrainasse nn separatistide poolel võitlema Eesti kaudu.

Aijo, kes on teinud üleskutseid Läti «pseudoriigi» kukutamiseks ning Nõukogude Liidu võimu taaskehtestamiseks ning kelle Läti võimud on tagaotsitavaks kuulutatud, avaldas endast uued fotod, mis kujutavad teda koos nn separatistidega Ida-Ukraina rindel.

Aijo ütles Läti ringhäälingule, et on osalenud lahingutes ka Deblatseve ja Stanõtsja Luganska lähedal ning võitleb eesliinil koos veel umbes poolesaja Lätist pärit vabatahtlikuga, kes on nn separatistidega liitunud.

«Meie, lätlased, suhtleme üksteisega ja kutsume Läti vabatahtlikke Donbassi armees Läti Punasteks Küttideks,» ütles Aijo. «Me arutame poliitilist ja majanduslikku olukorda Lätis ja plaanime pärast Lätisse naasmist osaleda Läti poliitikas.»

Seejuures väitis Aijo, et tal õnnestus Lätist Ida-Ukrainasse pääseda Eesti kaudu. Mehe sõnul kutsusid teda Ida-Ukrainasse võitlema Donbassi seltsimehed ning Lätist põgenemine oli võrdlemisi lihtne hoolimata asjaolust, et politsei teda jälgis.

«Ma hääletasin Eestisse. Läksin Tallinnasse, sõitsin laevaga Soome Helsingisse. Soome kommunistid aitasid mul seda teha! Ja Helsingist sõitsin bussiga Leningradi (Peterburi endine nimetus - toim). Siis läksin Moskvasse ja hiljem Luganskisse,» kirjeldas Aijo oma teekonda Ida-Ukrainasse.

Seejuures lubas Aijo astuda Lätis kohtu ette, et tõestada oma ausat nime ning nõuda Läti riigilt kompensatsiooni moraalse kahju ja kinnipidamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles